Orolig. Spårvagnsföraren Tito Rojas menar att förarnas oro möts av nonchalans. Foto: Markus Andersson

Spårvagnsföraren: "Det finns stora brister"

Fackförbundet Kommunal hotar att skyddsstoppa spårvagnstrafiken i Göteborg om inte säkerheten för förarna i coronakrisen förbättras. Spårvagnsföraren Tito Rojas är orolig för att dra hem smittan till sin familj.

  • Publicerad 05:30, 20 maj 2020

– Hade de brytt sig lite så hade de åtminstone sett till att vi slapp åka kollektivt i onödan.

Tito Rojas, spårvagnsförare. Foto: Markus Andersson

Spårvagnsstoppet avblåst – parterna överens

Göteborgs spårvagnsförare har sedan flera månader tillbaka krävt ökade säkerhetsåtgärder för att minska smittorisken i coronapandemin.

På tisdagseftermiddagen meddelade fackförbundet Kommunal att man hotar med att lägga skyddsstopp inom all spårvagnstrafik.

Stoppet, som från början var avsett att träda i kraft samma eftermiddag, är nu tillbaka draget.

Kommunal ville bland annat att dörrarna längst fram på spårvagnen skulle stängas av, på samma sätt som på bussarna.

Men spårvagnsföraren Tito Rojas, som har lång erfarenhet i yrket, menar att det finns större problem än så.

Tvingas åka kollektivt

Något som oroar honom är bland annat brister i städningen av vagnarna och att spårvagnsförarna tvingas åka kollektivt, ofta i trängsel.

– Ibland är det fullproppat redan på hållplatsen och man vill bara hålla andan hela vägen. Om mitt pass börjar i Majorna och slutar vid centralen så måste jag åka kollektivt, alltså som vilken passagerare som helst, hela vägen tillbaka till Majorna för att hämta min bil.

Han menar att en enkel åtgärd hade varit att låta förarna börja och sluta sina pass på samma plats.

– Hade de brytt sig lite så hade de åtminstone sett till att vi slapp åka kollektivt i onödan.

En annan sak som bekymrar honom är brister i städningen ombord på vagnarna.

– Vi litar inte på städningen, det är för lite städpersonal. Därför anmälde jag och två kollegor oss att själva städa vagnarna de tider som vi inte har körningar. Men då såg man bara problem, som att vi måste få utbildning och så vidare, så det gick inte.

Oro för familjen

Han säger att spårvägen vid några tillfällen köpt in gummihandskar till förarna, men det menar han istället bara ökar smittorisken.

– Tar jag över en vagn från någon som använder handskar får jag rysningar och vill torka av varenda knapp. De ska ju användas på ett speciellt sätt för att fylla sin funktion – inte att man går runt och tar i allt möjligt, stoppar dom i fickan och sedan tar på sig dem igen.

Tito Rojas hoppas att fackets hot om skyddsstopp ska leda fram till ökad säkerhet – inte minst för förarnas familjer.

– Jag vill inte dra hem smitta till min familj, till mina barn och äldre familjemedlemmar. Dessutom tränar jag unga fotbollslag på fritiden och dem tänker man ju också på.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Sudda ut de osynliga åldersgränserna

Krönika Klyftan mellan ung och gammal är problematisk. Vi lever i ett samhälle där en hög ålder och långlivserfarenhet inte står högt i kurs jämfört med Instagram-följare och märkesväskor. fredag 23/10 14:16

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11