Specialistteam. Nu sätts speciella team in för att stärka upp hemtjänsten. Foto: Göteborgs Stad

Specialistteam sätts in i hemtjänsten

Inom varje stadsdel ska ett specialistteam besöka brukare inom hemtjänsten i Göteborg. Teamen ska i första hand arbeta hos personer med konstaterad eller misstänkt smitta av covid-19.

  • Publicerad 17:02, 22 apr 2020

Under nästa vecka (vecka 18) ska tio specialistteam börja arbeta inom hemtjänsten i Göteborg. Ett inom varje stadsdel. Den fackliga samverkan har inletts och flera medarbetare har redan visat intresse av att ingå i teamen.

Babbs Edberg, stadsdelsdirektör centrum och samordnare av stadsdelarnas arbete med covid-19 inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård, säger att de nya teamen kommer bidra till en ökad trygghet för ordinarie hemtjänstpersonal.

– Tanken är att de här teamen ska ta alla besök där det finns konstaterad eller misstänkt smitta av covid-19, men det kan förekomma undantag under natten, säger hon.

Specialistteamen ska bestå av undersköterskor med stöd av sjuksköterskor. Passen är både dag- och kvällstid alla dagar i veckan.

Hur många som ingår i teamet beror på behovet i de olika stadsdelarna. Enligt Göteborgs stad var 25 av stadens drygt 7 000 hemtjänsttagare konstaterat smittade av covid-19 den 22 april. I de siffrorna ingår inte tillfrisknade eller avlidna personer. Det finns också ett stort mörkertal eftersom alla med symtom inte provtas i Västra Götalandsregionen.

Hemsjukvården efterlyser skyddsutrustning

För några veckor sedan efterlyste hemsjukvården skyddsutrustning. Babbs Edberg berättar att de fick ett gott gensvar.

– Det gick bra. Vi fick in en hel del. Sedan behöver vi kvalitetssäkra både den utrustning vi får skänkt till oss och den vi köper in själva.

Har ni tillräckligt med skyddsutrustning just nu?

– Ja det har vi.

Men?

– Vi vet alla att det är brist i hela världen. Vi jobbar jättemycket med att jobba brett. Men vi har ett litet lager av framförallt basutrustningen. Sedan kan läget förändras beroende på leveranser och behov. Men i dagsläget har vi tillräckligt, säger Babbs Edberg.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11