Specialistteam. Nu sätts speciella team in för att stärka upp hemtjänsten. Foto: Göteborgs Stad

Specialistteam sätts in i hemtjänsten

Inom varje stadsdel ska ett specialistteam besöka brukare inom hemtjänsten i Göteborg. Teamen ska i första hand arbeta hos personer med konstaterad eller misstänkt smitta av covid-19.

  • Publicerad 17:02, 22 apr 2020

Under nästa vecka (vecka 18) ska tio specialistteam börja arbeta inom hemtjänsten i Göteborg. Ett inom varje stadsdel. Den fackliga samverkan har inletts och flera medarbetare har redan visat intresse av att ingå i teamen.

Babbs Edberg, stadsdelsdirektör centrum och samordnare av stadsdelarnas arbete med covid-19 inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård, säger att de nya teamen kommer bidra till en ökad trygghet för ordinarie hemtjänstpersonal.

– Tanken är att de här teamen ska ta alla besök där det finns konstaterad eller misstänkt smitta av covid-19, men det kan förekomma undantag under natten, säger hon.

Specialistteamen ska bestå av undersköterskor med stöd av sjuksköterskor. Passen är både dag- och kvällstid alla dagar i veckan.

Hur många som ingår i teamet beror på behovet i de olika stadsdelarna. Enligt Göteborgs stad var 25 av stadens drygt 7 000 hemtjänsttagare konstaterat smittade av covid-19 den 22 april. I de siffrorna ingår inte tillfrisknade eller avlidna personer. Det finns också ett stort mörkertal eftersom alla med symtom inte provtas i Västra Götalandsregionen.

Hemsjukvården efterlyser skyddsutrustning

För några veckor sedan efterlyste hemsjukvården skyddsutrustning. Babbs Edberg berättar att de fick ett gott gensvar.

– Det gick bra. Vi fick in en hel del. Sedan behöver vi kvalitetssäkra både den utrustning vi får skänkt till oss och den vi köper in själva.

Har ni tillräckligt med skyddsutrustning just nu?

– Ja det har vi.

Men?

– Vi vet alla att det är brist i hela världen. Vi jobbar jättemycket med att jobba brett. Men vi har ett litet lager av framförallt basutrustningen. Sedan kan läget förändras beroende på leveranser och behov. Men i dagsläget har vi tillräckligt, säger Babbs Edberg.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39