Spela dina kort rätt och klara högskoleprovet

Det våras för högskoleprovet och alla som anmält sig borde ligga i hårdträning. Nu presenterar det Hovås baserade frågesportspelet MIG ett helt nytt sätt att plugga till provet.

  • Publicerad 11:20, 2 apr 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Nu blir ett av Sveriges mest ultimata kunskapstest till frågesport. Skaparna av frågesportsspelet MIG, Helena Sverrisdóttir och Git Hansson från Hovås, tar nu jakten på kunskap till en helt ny nivå.

Tillsammans med Högskoleprovguiden kokar de ned högskoleprovet till en kortlek med kluriga frågor.

– När högskoleprovguiden kontaktade oss så var jag lite skeptisk, det kändes lite smalt. Men när jag och Helena satte oss ned och diskuterade förslaget och tittade närmare på det så inser vi att det är ju hur många som helst som gör högskoleprovet, säger Git Hansson.

Väggbonaden återigen på tapeten

De ringde upp Akademibokhandeln för att pröva idén på dem och de nappade direkt.

I dag är MIG ett känt märke och Git och Helena är erfarna spelutvecklare men så såg det inte ut när allt började för drygt 19 år sedan.

På en gräsmatta i Oxford

Det var i början av 2000-talet som Git och Helenas då banbrytande idé om att göra ett frågesportspel som man lätt kan ta med sig tog form och blev verklighet.

– Vi hade picknick på en gräsmatta i Oxford då tanken slog oss att det hade varit roligt att ha ett spel med sig för att fördriva tiden, berättar Git.

Efter att ha diskuterat idén tog de steget, de satsade allt och belånade huset utan att egentligen ha någon kunskap om hur man skapar ett spel.

– Ser vi vårat spel i butikshyllorna så är vi nöjda, tänkte vi. Då hade vi inga planer på att sluta våra jobb, säger Helena.

De satsade allt på eko-kläder

Men när spelet väl låg ute för försäljning gick det snabbt. Recensionerna var lysande och snart hörde butikskedjor av sig och skällde ut dem föra att de inte fått erbjudandet att sälja spelet. I dag har både Git och Helena lämnat sina tidigare arbeten och jobbar nu enbart med MIG. Men framgången kom med ett pris.

– Hade vi vetat hur mycket jobb det skulle bli så hade vi aldrig gjort det, säger Git och skrattar. Vi dubbeljobbade under sex, sju år innan vi nådde en punkt där vi kände att det inte funkade längre.

– Vi var tvungna att välja, antingen lägger vi ned eller så satsar vi bara på detta, säger Helena.

Högskoleprovet

Under åren har de tagit fram MIG-spel som är nischade mot en speciell målgrupp eller ämne och nu är det alltså dags för högskoleprovet.

– I vanliga fall så läser jag igenom alla frågor och jobbar om dem för att få en bra utformning och svårighetsgrad men när det kom till matten kunde jag inte avgöra vad som var för svårt och för lätt, säger Helena.

Men det skulle visa sig att den som hade svaret på den frågan fanns närmare än de kanske hade trott. Deras fyra tonårsbarn fick helt enkelt testspela tillsammans med sina vänner.

– Nu tycker vi att vi fått till en bra blandning av frågor och en bra svårighetsgrad, säger Helena.

Kommer ni göra högskoleprovet nu då?

– Jag tror det ligger lite i tiden, förut såg jag det mer som "varför ska jag göra det, jag ska ju inte söka till högskolan". Men nu är jag lite sugen att göra det dock är vi inte inbokade till årets provtillfällen, säger Helena och Git.

Vi är GBG

    Vi är GBG