STÄNGT. 25-metersbassängen på Lundbybadet är stängd tillsvidare. Foto: Wikimedia Commons

Sprickor i kaklet på nyrenoverade Lundbybadet

Skador i kaklet i 25-metersbassängen på Lundbybadet gör att bassängen återigen är stängd för allmänheten. Förhoppningen är att bassängen kan öppna om en månad. Men anläggningschefen vågar inte ge några löften.

  • Publicerad 05:30, 12 apr 2018

Det är en gammal anläggning så jag vågar inte lova något.

– Det är en katastrof för både oss och besökarna, säger Emir Slavotic som är anläggningschef på Idrotts- och föreningsförvaltningen och har ansvar för alla idrottsanläggningar i Göteborgs stad.

Det var för en dryg vecka sedan som personalen i simhallen upptäckte att en stor yta kakel hade släppt från bassängens botten. Efter att bassängen nu tömts på vatten, och skadorna undersökts, står det klart att bassängen kommer att behöva vara stängd en längre tid.

– Det är 30 kvadratmeter som har släppt, men resten ser bra ut, säger Emir Slavotic. Det kommer att ta en vecka att byta kakel, en vecka för det att torka, en vecka att fylla på bassängen och sedan ytterligare några dagar att värma upp den. Vi borde kunna öppna igen i början av maj.

Hur säkert är det?

– Det är en gammal anläggning så jag vågar inte lova något, men jag tycker att det låter realistiskt.

Det är bara ett halvår sedan 25-metersbassängen i Lundbybadet öppnade igen efter en omfattande renovering där bassängen fick ett nytt vattenreningssystem. Då hade bassängen varit stängd i fem månader.

– Vi gjorde en besiktning av kaklet då och det såg bra ut så vi gjorde bedömningen att det inte behövde göras något åt det då, säger Emir Slavotic.

Varför släpper då kaklet nu?

– Det är svårt att svara på, men det är en gammal anläggning från 70-talet och det är en tuff miljö med fukt. Dessutom pålar man på ett bygge utanför simhallen.

Hade det inte varit smart att byta ut kaklet från 70-talet när ni ändå höll stängt förra året?

– Då hade vi inte det inplanerat. Först nästa år eller året därpå har vi planerat för omfogning av kaklet. Det är en kostnadsfråga.

Rösterna i sociala medier är kritiska mot simhallen som återigen håller den välbesökta bassängen stängd. Att de än en gång hänvisas till Göteborg stads andra simhallar; Askims simhall, Kärra simhall och Angered Arena. Och Emir Slavotic förstår frustrationen.

– Vi gör allt vi kan för att ha våra anläggningar i drift, det vill jag att alla ska veta, säger han. Men det är gamla badanläggningar. Tyvärr kan vi aldrig garantera driften året runt.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57