Spriten flödar bland unga Askim

Göteborgsungdomarna dricker allt mindre alkohol. Med ett undantag - Askim-Frölunda-Högsbo. – Jag tror att här kom som en käftsmäll för många, säger Anna Sanderoth Vilkas, ordförande i Lindåsskolans föräldraförening.

  • Publicerad 06:00, 16 dec 2016

Jag tror att här kom som en käftsmäll för många

Göteborgs Stads drogvaneundersökning 2016 visar på att alkoholkonsumtionen bland eleverna i Göteborgs grundskolor aldrig har varit så låg som nu. Men för stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo är sänkningen inte lika drastisk.

Lindåsskolan ligger högt

Här ligger alla, förutom Frölundaskolan, högre än den genomsnittliga procenten för hela Göteborg. Och det är Lindåsskolan som som sticker ut, där har 70 procent av 50 elever varit i kontakt med alkohol det senaste året.

– Alla vill vi ju tro det bästa om våra barn men jag går mycket på nattvandringar och ärligt talat så är jag inte speciellt förvånad, säger Anna Sanderoth Vilkas, ordförande i Lindåsskolans föräldraförening.

Mini Maria

Lindåsskolans föräldraförening arbetar kontinuerligt med att skapa ett tryggare området för deras ungsommar. De anordnar även träffar med organisationen Mini Maria som erbjuder föräldrar utbildning i hur de ska bemöta sina barn i frågor om olika missbruk.

– Jag tycker det är viktigt att det byggs ett nätverk mellan oss föräldrar där vi får ett kollektivt intresse för vända den här trenden, understryker Anna.

Ett alkoholbälte

Lindåsskolan rektor Mikael Levy är inte heller förvånad över undersökningen och menar att det är ett problem som orten har brottats med tidigare.

– Det finns vad man skulle kunna kalla ett alkoholbälte här men vad det kommer av och varför det så vill jag inte spekulera i. Jag tror att det viktigaste man kan göra för att vända en sån här trend är att få en bra kontakt mellan föräldrar och skola, säger Mikael Levy.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57