Foto: Privat

Städar efter nyårsfirandet: "Vi vill ge tillbaka”

I tio års tid har medlemmar från Ahmadiyya Muslimska Samfundet nyårsstädat i centrala Göteborg. "Det gör oss till bättre muslimer", säger en av initiativtagarna.

  • Publicerad 06:30, 30 dec 2018

Nyårsstädningen genomförs i Stockholm, Malmö och Göteborg. I Göteborg har församlingen fått en anvisad plats att städa på av kommunen.

– Tidigare år har vi anvisats till Heden, men i år har vi även fått Götaplatsen, säger Mansoor Ahmed från Ahmadiyya Muslimska Samfundet.

Ahmadiyya har runt 450 medlemmar i Göteborg. Ungefär 50 brukar vara med och städa.

– Det är alla åldrar. De yngsta brukar vara 5-6 år gamla och de äldsta i 70-årsåldern. Vi samlas i moskén tidigt på morgonen, ber morgonbön och äter gemensam frukost innan vi åker iväg och städer vid åtta-tiden, säger Mansoor Ahmed.

Varför gör ni detta?

– Vi vill föregå med gott exempel och göra en insats för samhället, ge tillbaka och visa uppskattning till de land man bor i. Det är också en viktig utbildning för våra ungdomar. Vi vet hur omvärldsbilden av muslimer ser ut. Vi vill visa att majoritet av alla muslimer är goda och att det är en liten klick som förstör. Det finns ett behov av att höja vår röst och visa att det finns muslimer som är lojala mot landet och älskar sin nation och ta avstånd från extremism, säger Mansoor Ahmed.

Nyårsstädningen har också fler syften. Genom att göra en god gärning på årets första dag vill de sätta en standard för resten av året.

– Städningen gör oss också till bättre muslimer. Renlighet är en integrerad del av vår tro, säger Mansoor Ahmed.

Vad brukar ni få för reaktioner när ni är ute och städar?

– De flesta är hemma och sover, så vi möter inte så många. Men de som vi möter brukar blir glada när vi berättar vad vi gör och varför. En pratstund på 5-10 minuter kan förebygga många fördomar, säger Mansoor Ahmed.

Ahmadiyya samfundet har välgörenhetsarbete i hela världen. Förutom nyårsstädningen anordnas bland annat utdelning av kläder och soppkök i Göteborg.

– Senast på julafton delade vi ut matlådor i Nordstan. Vi firar inte jul men vill att andra ska få göra det och ha tillgång till mat. Vi vill bygga broar och föra vårt svenska samhälle närmare varandra och visa kärlek, säger Mansoor Ahmed.

Ahmadiyya

Det Ahmadiyya Muslimska Samfundet grundades år 1889 i Indien, och finns idag representerat i 209 nationer med ett medlemskap på tiotals miljoner. I Sverige har man ungefär tusen medlemmar.

Ahmadiyya är det enda muslimska samfund som tror att den Utlovade Messias har kommit, genom Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) av Qadian.

De tror att Gud skickade Ahmad för att, likt Jesus, sätta stopp för religiösa krig, fördöma blodsutgjutelse och återinstifta moraliltet, rättvisa och fred.

Källa: Ahmadiyya Muslimska Samfundet

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG