Explosion. När städaren skulle slänga sopsäcken i en container så exploderade den. Foto: Mostphotos

Städare får ersättning efter bombdåd

Mannen fick livshotande skador när en bomb exploderade vid ett flyktingboende i Göteborg 2017. Nu tilldelas han 38.500 kronor i skadestånd av Brottsoffermyndigheten.

  • Publicerad 16:10, 11 jan 2019

Inom loppet av några månader placerades tre tidsinställda bomber på olika platser i Göteborg. Två av dem detonerade, en vid Syndikalistiskt forum i november 2016 och en vid ett flyktingboende i Västra Frölunda i januari 2017. Vid explosionen utanför flyktingboendet skadades en städare svårt när han var ute för att slänga en sopsäck i en container.

Den tidsinställda bomben låg i sopsäcken och explosionen inträffade när städaren höll säcken längs sitt högra ben. Mannen fick livshotande skador, bland annat öppna underbensfrakturer och omfattande mjukdelsskador.

I tingsrätten dömdes två män kopplade till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse för bombdådet. Domen överklagades och hovrätten friade männen för bombdådet i Frölunda där man ansåg att bevisningen inte var tillräckligt stark. För de andra bomberna dömdes männen till sex år och sex månaders fängelse respektive två år och två månaders fängelse.

Nazisterna frias från bombdådet i Frölunda

Långa fängelsestraff för bombdåden

Eftersom de friades för bombdådet i Frölunda fick städaren inte något skadestånd från de dömda nazisterna. Nu får städaren 38 500 kronor i ersättning av Brottsoffermyndigheten för kränkning. Myndigheten konstaterar att brottet sannolikt inte var riktat mot honom personligen, men de tar hänsyn till hans allvarliga skador.

Bombdömda nazisten har hemlängtan – vill byta fängelse

Göteborgsnazist varnas efter slagsmål i fängelset

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG