Fått nog. Lina Lindegren på Sisjö yogacenter har flera gånger ringt polisen om vårdslös körning på Datavägen. Foto: Johanna Roos

Staden blundar för buskörandet i Sisjön

Trots flera års klagomål om vårdslös bilkörning och street race på Datavägen i Sisjön vill Trafikkontoret fortfarande inte sätta upp farthinder på raksträckan. "Ska det krävas en allvarlig olycka innan något görs," undrar Lina Lindegren på Sisjö yogacenter.

  • Publicerad 08:12, 1 okt 2020

Ungdomarna kör jättefort och det är många anslutande småvägar där det när som helst kan komma ut någon.

Yogamattor, fluffiga kuddar och nedtonad belysning. På Sisjö yogacenter förbereder Lina Lindegren inför kvällens klasser.

Hon hoppas att det ska hålla sig lugnt på gatan utanför.

– Vi håller ofta på fram till klockan nio på kvällarna och redan då kan det vara rätt stökigt utanför med bilar som står och gasar.

Den långa raksträckan på Datavägen i Sisjöns industriområde har under många år lockat till buskörning och anordnade nattliga street race, olaglig bilkappkörning på allmän väg.

"Det är allvarligt"

Erika Olofsson, trygghetssamordnare i Askim-Frölunda-Högsbo, ser allvarligt på problemet.

I ett mail till Göteborgdirekt skriver hon bland annat:

"Det är allvarligt för trafiksäkerheten att människor inte följer trafikreglerna och kör vårdslöst. Jag har också stor förståelse för de problem med störningar, som de personer jag talat med upplever."

Hon har förmedlat klagomålen till Trafikkontoret, men där tar det stopp.

Tarja Elmberg, som fram tills nyligen arbetade på Trafikkontoret, skriver i ett mail:

"Vi har utrett och svarat både stadsdel och på inkomna ärenden i detta fallet och kan tyvärr inte göra något. Om det är buskörning så är det en polisiär fråga."

Lastbilar måste fram

I en mailkonversation med trygghetssamordnaren som GöteborgDirekt tagit del av skriver hon även:

"Mina kollegor var rörande överens om att det går inte att sätta upp hinder eftersom det är lastbilstrafik (mycket stora fordon) som måste in i området. Det är lastbryggor med frekvent trafik hela vägen. Det finns inte hinder för dessa fordon. Skulle man sätta gupp eller annat så skulle ni garanterat få problem med alla verksamheter som är beroende av att få sitt gods in med lastbilar, eftersom dessa inte då kan åka in."

Niklas Svensson, lokalpolis område syd, har tidigare sagt att polisen åker till platsen och kör bort bilarna, men har även gjort klart att enda sättet att få bukt med problemet är att bygga bort det.

Lina Lindegren på Sisjö yogacenter frågar sig hur långt det ska behöva gå.

– Någon gång kommer det att hända en olycka. Ungdomarna kör jättefort och det är många anslutande småvägar där det när som helst kan komma ut någon.

Ingen lösning på buskörandet i Sisjön

Streetrace oroar boende i Sisjön

Stör klasserna. Buskörandet på Datavägen alldeles utanför Sisjö yogacenter, stör meditationen. Foto: Johanna Roos

Vi är GBG

    Vi är GBG