Römosseskolan Foto: Gabriel Tjulander

Staden fortsätter stoppa utbetalningen till Römosseskolan

Trots en dom i Göteborgs tingsrätt fortsätter Göteborgs stad att stoppa utbetalningen av skolpeng till Römosseskolan. Nu meddelar Axel Darvik (L) att domen ska överklagas till högre instans.

  • Publicerad 16:44, 16 sep 2021

Kommunalråd Axel Darvik (L). Foto: DINO SOLDIN

Föreningen Framstegsskolan i Göteborg som driver de muslimska friskolorna Römosseskolan i Gårdsten, Lilla Römosseskolan i Rannebergen samt Römosseskolan Agnesberg har sedan i maj stått utan skolpeng. Totalt handlar det om en summa på 28 miljoner.

Axel Darvik (L), ordförande i grundskolenämnden, förklarar varför man valde den drastiska åtgärden.

– Vi valde att deponera skolpengen till länsstyrelsen eftersom det var oklart vem som hade ledarskapet över skolan, säger han.

Tilltaget överklagades av Framtidsskolans juridiska ombud.

Fick bakläxa

I slutet av augusti kom tingsrättens dom. Enligt den hade Göteborgs stad agerat fel och ska betala ut skolpengen till Römosseskolan för maj och juni. Enligt tingsrätten finns det inte några tveksamheter längre vem som är huvudman för skolan.

Vid en pressträff under torsdagen gjorde Axel Darvik klart att Göteborgs stad kommer att överklaga tingsrättens dom till hovrätten.

Han hänvisar till att det bankgirokonto som tidigare gått till föreningen nu är fryst vilket gör det omöjligt att betala ut skolpengen på det vanliga sättet.

– Föreningen har inte kunnat presentera ett bankgirokonto som är öppet utan vill att det ska betalas ut till deras advokat alternativt till postväxel. Det är inte några rimliga betalningssätt anser vi, säger Axel Darvik.

"Diskriminering"

Anledningen till att kommunen väljer att gå vidare och överklaga domen är, enligt Axel Darvik, en oro för att skolpengen inte skulle gå till vad den är ämnad för.

– Går vi inte vidare med det här riskerar vi att vi medverkar till att kommunala pengar tvättas och hamnar på villovägar.

Darvik stödjer sitt uttalande på att Ekobrottsmyndigheten just nu utreder Römosseskolan. Polisen tog i somras emot en anmälan mot Römosseskolans tidigare rektor om ekonomisk brottslighet. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Föreningen Framtidsskolans advokat har kommenterat Darviks ståndpunkt när det gäller utbetalningen av skolpeng till tidningen GT:

– Det är ren diskriminering. Det finns överhuvudtaget ingen grund för påståenden att det är tveksamt var pengarna skulle hamna. Det är en fullkomligt fri fantasi. Det enda skälet till att man drar den slutsatsen är att mina huvudmän är öppet muslimska, säger han.