ÖKAR. Fettproblemen i rören ökar i Göteborg. Foto: Lo Birgersson
Stadens fettoffensiv mot vaskande göteborgare
Fett i avloppsrören kostar kommunen miljontals kronor varje år. Utöver arbetet med att ta bort propparna kan fettet även halvera livslängden på avloppsrören.
- Nyheter
- Publicerad 05:30, 27 nov 2019
Varje år tar kretslopp och vatten bort cirka 120 ledningsstopp. Ungefär hälften av dem är orsakade av fett, och då är varken problem inne i fastigheter eller på pumpstationer inräknade. Nu startar Göteborgs Stad kampanjen Hjälp oss stoppa fettet! som pågår till den 8 december.
– Problemen ger dyra kostnader. Det handlar om många miljoner per år bara för åtgärder kopplat till det kommunala. Sedan finns kostnader för den privata delen av nätet också som vi inte ser, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät på kretslopp och vatten.
Fettet kommer bland annat från olja eller varmt smör och margarin som spolas ner och orsakar stopp, översvämning och övergödning i rören.
– Ytterligare en kostnad är att rören på sikt måste bytas mycket tidigare. I dag räknar vi med att nya rör ska klara minst 100 år. Den livslängden kan halveras av frätskador från fett, säger Fredrik Torstensson.
Fettet ombildas också till den giftiga gasen svavelväte som försämrar arbetsmiljön för de som jobbar med ledningsnätet. Men det är även ett miljöproblem.
– När det blir stopp på ledningen åker det orenade avloppsvattnet ut i ett vattendrag och förorenar naturen, försämrar badvattenkvaliteten och ökar övergödningen, säger Fredrik Torstensson.
Problemen har ökat de senaste åren. En orsak till det tros vara en ökad användning av fett i matlagning. Många restauranger, kaféer och andra verksamheter saknar också fettavskiljare.
– Det finns krav på att man inte får släppa ut fett i avloppsnätet. En hel del följer inte det tyvärr. Jag tror att det många gånger beror på okunskap, säger Fredrik Torstensson och fortsätter:
– Jag tror att de flesta vill göra rätt, men de vet inte konsekvenserna av att låta fettet gå ner i avloppet. Att torka ur stekpannan med ett papper innan man diskar den och hälla använd olja i en gammal förpackning som man slänger i soporna, är inte så svårt.
Är problemet säsongsbundet eller är det ett jämt flöde?
– Det är ett hyfsat jämt flöde. Problemet uppstår också efter en tid. Stoppet kan komma ett år senare, det är många bäckar små, säger Fredrik Torstensson.