ÖKAR. Fettproblemen i rören ökar i Göteborg. Foto: Lo Birgersson

Stadens fettoffensiv mot vaskande göteborgare

Fett i avloppsrören kostar kommunen miljontals kronor varje år. Utöver arbetet med att ta bort propparna kan fettet även halvera livslängden på avloppsrören.

  • Publicerad 05:30, 27 nov 2019

Varje år tar kretslopp och vatten bort cirka 120 ledningsstopp. Ungefär hälften av dem är orsakade av fett, och då är varken problem inne i fastigheter eller på pumpstationer inräknade. Nu startar Göteborgs Stad kampanjen Hjälp oss stoppa fettet! som pågår till den 8 december.

– Problemen ger dyra kostnader. Det handlar om många miljoner per år bara för åtgärder kopplat till det kommunala. Sedan finns kostnader för den privata delen av nätet också som vi inte ser, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät på kretslopp och vatten.

Fettet kommer bland annat från olja eller varmt smör och margarin som spolas ner och orsakar stopp, översvämning och övergödning i rören.

– Ytterligare en kostnad är att rören på sikt måste bytas mycket tidigare. I dag räknar vi med att nya rör ska klara minst 100 år. Den livslängden kan halveras av frätskador från fett, säger Fredrik Torstensson.

Fettet ombildas också till den giftiga gasen svavelväte som försämrar arbetsmiljön för de som jobbar med ledningsnätet. Men det är även ett miljöproblem.

– När det blir stopp på ledningen åker det orenade avloppsvattnet ut i ett vattendrag och förorenar naturen, försämrar badvattenkvaliteten och ökar övergödningen, säger Fredrik Torstensson.

Problemen har ökat de senaste åren. En orsak till det tros vara en ökad användning av fett i matlagning. Många restauranger, kaféer och andra verksamheter saknar också fettavskiljare.

– Det finns krav på att man inte får släppa ut fett i avloppsnätet. En hel del följer inte det tyvärr. Jag tror att det många gånger beror på okunskap, säger Fredrik Torstensson och fortsätter:

– Jag tror att de flesta vill göra rätt, men de vet inte konsekvenserna av att låta fettet gå ner i avloppet. Att torka ur stekpannan med ett papper innan man diskar den och hälla använd olja i en gammal förpackning som man slänger i soporna, är inte så svårt.

Är problemet säsongsbundet eller är det ett jämt flöde?

– Det är ett hyfsat jämt flöde. Problemet uppstår också efter en tid. Stoppet kan komma ett år senare, det är många bäckar små, säger Fredrik Torstensson.

Gör så här

Torka ur stekfett med papper

Ta för vana att torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Släng pappret i matavfallspåsen eller i den vanliga soppåsen.

Överbliven frityrolja i mjölkpaket

Om du använder större mängder olja, till exempel om du friterar mat, ska du hälla den använda oljan i en förpackning som kan förslutas - till exempel en mjölkförpackning med skruvkork – och slänga den i den vanliga soppåsen.

Fettavskiljare för verksamheter

Restauranger, kaféer, bagerier och andra verksamheter som släpper ut mer fett än ett vanligt hushåll måste ha en fettavskiljare som fångar upp fettet.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11