"Dream it possible". Det har varit inspirationsorden för Monika Tildevik och sexårige sonen Tristans arbete med Safirträdgården, som förra onsdagen växte med 70 kvadratmeter. Foto: Byrd/Dino Soldin

Stadens fina gest efter skövlingen

För en månad sedan mejades barnens hallonbuskar i Safirträdgården ner av kommunens entreprenör. Efter skövlingsmissen stöttas nu Tynneredsbon Monika Tildevik av förvaltningarna och i förra veckan kom en efterlängtad leverans.

  • Publicerad 06:30, 27 nov 2021

Det är fantastiskt hur långt vi har kommit och idag stämmer våra inspirationsord bättre är någonsin: "Dream it possible".

I samma sekund som onsdagens enda solstrålar letade sig igenom regnmolnen, stannade en vit skåpbil intill Safirträdgården på Briljantgatan i Tynnered.

Park- och naturförvaltningens entreprenör överräckte hallonbuskar, svarta- och röda vinbärsbuskar, hundra tulpanlökar, gräsfrön, jord och gödsel till Monika Tildevik och sexåriga sonen Tristan.

– Det var magiskt och jag tänkte bara att det här är inte sant, säger Monika.

Under snart två års tid har de arbetat hårt med att bygga upp en naturlig mötesplats längs den smala gångvägen intill en bergsvägg vid Briljantgatan.

Det var därför med stor besvikelse som de i mitten av oktober upptäckte att kommunen kört ner alla deras bärbuskar.

Barnens hallonbuskar skövlades av staden

Tidigare uppmärksammats

Visserligen är Monika Tildevik varken markägare eller har något skötselavtal för den lilla slänten, men hennes initiativ och engagemang för barnen i området har tidigare uppmärksammats av park- och naturförvaltningen.

Hon utgick därför ifrån att det fanns ett samförstånd.

Efter skövlingsmissen blev hon kontaktad av park- och naturförvaltningen som tillsammans med representanter från trafikkontoret besökte trädgården och beklagade det inträffade.

– Att förvaltningen nu valt att hjälpa till med nya växter ser jag som en ursäkt och en bekräftelse på att det vi gör faktiskt är viktigt.

Trädgården som sätter guldkant på barnens sommar

"Ett bra initiativ"

I ett mail till tidningen skriver parkförvaltaren Lotta Minnberg att Safirträdgården är ett bra initiativ som de vill stötta:

"Vi har under hösten träffat Monika och tillsammans enats om plantering på en ny plats, den ligger precis i närheten men ej i anslutning till väg eller biltrafik. Nu hade vi möjligheten att stötta hennes arbete med bland annat nya buskar, jord och lökar, park- och naturförvaltningen ser fram emot ett fortsatt samarbete."

På andra sidan gångtunneln har de nu fått en 70 kvadratmeter stor odlingsplätt med skötselavtal där de nya bärbuskarna ska planteras.

– Det är fantastiskt hur långt vi har kommit och idag stämmer våra inspirationsord bättre är någonsin: "Dream it possible", säger Monika Tildevik.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47