Foto: Dino Soldin/ Byrd

Stadens spräckta byggbudget – sköt till en halv miljard kronor

Varje år räknar kommunen fel på olika byggprojekt. Förskolor, skolor och äldreboenden blir mycket dyrare än planerat.

  • Publicerad 07:27, 29 apr 2022

Det är inte olagligt att spräcka en budget. Men när det handlar om byggen för kommunens räkning verkar det vara mer regel än undantag. Under de två senaste åren har Göteborgs Stad fått skjuta till en halv miljard kronor i efterhand eftersom pengarna inte räckt till. Vissa byggen överskred budgeten med mer än 30 procent.

Enligt Lina Cavallin, avdelningschef på Lokalförvaltningen, finns det flera anledningar till att kalkylerna inte håller.

–  En orsak är att budgeten sätts för tidigt, innan vi exempelvis har tagit markprover och utrett alla risker. En annan är att priserna på byggmarknaden har stigit, säger hon.

Foto: Dino Soldin/ Byrd

Gamlestadsskolan:

Budget: 166 miljoner kronor

Slutnota: 219 miljoner

Nya riktlinjer

GöteborgDirekt har begärt ut en lista på alla investeringsprojekt som avslutades under 2020 och 2021. Resultatet visar ett hundratal projekt med en prislapp på sammanlagt 2,6 miljarder kronor.

Om- och nybyggnationer av skolor, förskolor och äldreboende står bakom de högsta kostnaderna. Ändå räcker den ursprungliga budgeten sällan till. I majoriteten av fallen har kommunen fått lägga till några extra miljoner.

– Vi är inte alls nöjda med att det ser ut så här. Därför beslutade Lokalnämnden i februari att införa en ny investeringsprocess, säger Lina Cavallin.

Foto: Dino Soldin/ Byrd

Rosendalsskolan:

Budget: 148 miljoner kronor

Slutnota: 196, 7 miljoner

Lösa grunder

Att utreda alltför många detaljer i inledningsstadiet är också dyrt, därför gäller det att hålla sig på ”lagom” nivå innan man fattar ett investeringsbeslut. Samtidigt är det svårt för politikerna att ta ställning till ett byggprojekt om de inte kan få en uppfattning om vad den slutliga kostnaden kommer att bli.

– Vi har insett att vi har fattat beslut på för lösa grunder. Från och med i år kommer vi att utreda mer inför investeringsbesluten, säger Lina Cavallin.

Foto: Dino Soldin/ Byrd

Burgårdens gymnasieskola:

Budget: 30,5 miljoner kronor

Slutnota: 70, 2 rmiljoner

Foto: Dino Soldin

Lisa Sass förskola:

Budget: 55, 7 miljoner kronor

Slutnota: 90, 4 miljoner

Vi är GBG