Trygghetsvärdar. Nu ska fler av Göteborgs utsatta områden få trygghetsvärdar. Foto: SOFIA SABEL

Stadens utsatta områden får fler trygghetsvärdar

Bostadsbolaget Poseidon utökar nu antalet trygghetsvärdar till Biskopsgården, Backa Röd och Frölunda Torg under kvällar och helger.

  • Publicerad 16:28, 2 nov 2020

Poseidon. Lena Molund Tunborn, VD på Poseidon. Foto: Anna Hult

Redan 2018 började Framtidenkoncernen och Poseidon arbetet med att ingen del av staden ska finnas på polisens lista över särskilt utsatta områden 2025. Då anställdes trygghetsvärdar till Hjällbo och Lövgärdet för kvällar och helger. Nu fortsätter arbetet med nya trygghetsvärdar i Biskopsgården, Backa Röd och Frölunda Torg, enligt ett pressmeddelande från hyresbolaget Poseidon.

Lena Molund Tunborn, VD på Poseidon, ser fastighetsvärdens roll i trygghetsarbetet i stadsdelen som stor.

– Alla som växer upp, bor och verkar i dessa områden ska ha lika goda förutsättningar som i andra stadsdelar i Göteborg. Som fastighetsägare har vi en given och viktig roll i att öka tryggheten och tilliten

Trygghetssatsning i Bergsjön får kritik

Christian Eldstaf, chef för Poseidons nuvarande trygghetsgrupp ser positivt på trygghetsvärdarnas närvaro

– Vi känner att vårt arbete är uppskattat, både av hyresgäster och samverkansaktörer. De spontana mötena har definitivt bidragit till mer tillit och gör det möjligt för våra hyresgäster att göra sina röster hörda även efter kontorstid.

Här får hyresgästerna en halv miljon

Gemensamt för områdena som trygghetsvärdarna verkar i är att de finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden.
I början av 2019 kunde Gårdsten tas bort från listan. Kvar står Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered.

Utöver ny närvaro i Biskopsgården, Backa Röd och Frölunda Torg, förstärks även befintlig arbetsgrupp i Hjällbo och Lövgärdet för att kunna finnas tillgängliga under veckans alla dagar.

Särskild satsning mot hot och våld i kollektivtrafiken

Vi är GBG