Stadsarkitekten: Förutsättningarna finns i Hisings Backa

I Selma stad får en förort nytt liv genom upprustning och förtätning. Ett utmärkt skolboksexempel på hur man bygger stad, tycker stadsarkitekt Björn Siesjö.

  • Publicerad 06:20, 4 mar 2018

– Vi har en stadsdel som är ganska gles och obestämd, med mycket parkeringsplatser och grässlänter längs vägar. Istället gör vi stad, säger Björn Siesjö. Det är precis som vi ska göra.

Stora delar av Backa byggdes under 1960- och 1970-talen med tidstypisk gles bebyggelse, öppen planform och trafikseparering.  Nu byggs husen tätt och nära stadsgator; tidstypiskt för 2010-talet.

– I Backa har vi mötts av stora parkeringsplatser och breda trafikleder med gräsytor bredvid, som inte är så bra för picknick eller något annat heller. Det är inte så vi vill bygga stad idag, säger Björn Siesjö. Men det finns något gott i att avsätta sådana årsringar. Det ger en läsbarhet av stadens i historia.

Nu byggs Selma stad som man vill bygga stad idag; man förbättrar och förtätar. Med ett läge bara fyra kilometer från centrala Göteborg och med planer på att bygga spårvagnsspår till Backa tror Siesjö att Selma stad på sikt kommer att betyda mycket för Göteborg.

– Det finns en tipping point i områden som ligger nära stan, när ett område som det har varit frågetecken kring blir ett område dit man vill flytta, säger han. Så var det i Gamlestan, till exempel, och så kommer det bli i Hisings Backa med.

Björn Siesjö redan ser tendenserna. Och han ser möjligheterna.

– När folk upptäcker att Selma stad är nära till stan och naturen och har ett väl utvecklat centrum så kommer det att bli tryck på ytterligare bostäder i området.  Vi har redan tänkt de tankarna, säger han. Förutsättningarna finns i Hisings Backa. Det finns en massa förutsättningar för ett bra liv där.

LÄS MER:

Så blir Selma stad - hus för hus

De flyttar till Selma stad

Backa tillbaka - nu går det framåt

Vi är GBG