Lundby Karlatornet. Foto: Tomorrow AB

Stadsarkitekten om framtidens Hisingen

Det pågår en historisk förändring med centrala stadskvarter och bättre förbindelser på Hisingen. ”Karlatornet blir en symbol för alltihop”, säger stadsarkitekt Björn Siesjö som delar sin vision om framtidens Hisingen.

  • Publicerad 05:40, 20 sep 2020

Karlatornet blir en symbol för Göteborg men även en symbol för Hisingen och den förändring som Hisingen är mitt i.

Stadsarkitekt Björn Siesjö. Foto: Beatrice Törnros

Hisingen är ett av områdena där det byggs allra mest i Göteborg. Det är också Hisingen som kommer att förändras allra mest under de kommande åren, menar stadsarkitekt Björn Siesjö.

– Hela centrala delen av Hisingen, runt Backaplan kommer bli mer stadslik. Det är väldigt central mark som är illa använd med mycket parkeringsplatser. Det är slöseri, säger han.

Frihamnen står också för är en viktig del i pusslet för ett centralare och mer tillgängligt Hisingen.

– Utvecklingen där har kanske avstannat lite men i längden kommer det att växa. När den nya bron kommer på plats och Backaplan börjar utvecklas då ökar värdet på marken däremellan och stadsutvecklingen kommer som ett brev på posten.

Samtidigt måste infrastrukturen för gång- och cykeltrafiken hänga med i utvecklingen, menar Björn Siesjö.

– I takt med att allt fler människor bor och arbetar på Hisingen måste vi skapa bättre förbindelser över älven. Det gör vi delvis nu men tänk om det finns en gång- och cykelförbindelse vid Stigberget över älven. Då blir allt plötsligt väldigt nära, säger han.

Däremot är tanken att låta Hisingens stora ytor av lantbruks- och naturområden få stå ostörda.

– Det är rekreationsmark som människor behöver när man bor i en stad. Istället försöker vi att bygga koncentrerat så att vi sprider ut bebyggelse över så lite orörd natur som möjligt.

Finns det inte risk för att vissa områden blir för tätbebyggda?

– Det handlar om funktion, det går att bygga tätt men då måste det finnas grönska intill. Det spelar ingen roll om det är tät- eller glesbebyggt, utan parker och gröna friytor blir det ingen bra stad.

Det är också närheten till naturen som tas tillvara på när områden som Biskopsgården ska utvecklas.

– Vi vill förtäta och bygga bort otryggheten som kan uppstå av öde stråk. Samtidigt vill vi bevara det som är bra, som gröna ytor och natur. De sakerna får man inte spola ut med badvattnet utan istället får vi försöka förstå det gamla tänket och komplettera med det nya.  

Slutligen, hur viktigt är Karlatornet för Hisingen?

– Inte livsviktigt men kul om det får fart snart. Det blir en symbol för Göteborg men även en symbol för Hisingen och den förändring som Hisingen är mitt i.

Guide. Några av byggena som kommer forma Hisingens framtida stadsbild.

Lundby

1. Lindholmen:

Fram till 2026 beräknas cirka 2 100 nya bostäder och 10 000 arbetsplatser stå klara in om Karlavagnsplatsen, Lindholmshamnen och Pumpgatan.

2 .Backaplan:

Utvecklingen av Backplan är tänkt att ske etappvis och vara färdigställt om cirka 15 till 20 år men förändringar kommer att märkas redan om ett par år.

I första skedet planeras för bland annat omkring 400 lägenheter varav hälften är avsedda som servicelägenheter för äldre personer.

En första inflyttning beräknas under 2023.

3. Eriksberg:

I Kvarnenområdet på Eriksberg byggs Kronjuvelen ett 23 våningar högt hus med 165 lägenheter.

Beräknas klart 2021.

4. Lundby park:

Tre nya kvarter med totalt 206 bostäder.

Beräknas klart mellan 2021 och 2022.

Visa merVisa mindre

Norra Hisingen

5. Selma stad:

Selma Lagerlöfs Torg och området längs Litteraturgatan genomgår nu den största omvandlingen sedan torget byggdes 1971. Här växer Selma stad fram med över 1700 nya bostäder, handelshus, stadsdelshus med rum för kultur, torg- och Selma Lagerlöfs Parkstråk.

Beräknas klart 2023.

6. Tuve:

Gunnestorpsvägen förvandlas till en stadsgata cirka 380 bostäder i fyra till sex våningar i kvarterstruktur samt en ny förskola med åtta avdelningar.

Beräknas klart 2021.

7. Lillhagsparken:

När området är färdigbyggt kommer här att finnas 800-1000 bostäder.

Visa merVisa mindre

288 hyreslägenheter i Lillhagsparken. Foto: Tornet

Västra Hisingen

8. Norra Fjädermolnsgatan:

Här byggs cirka 100 bostadsrätter

Beräknas klara 2021.

9. Skra bro:

Här planeras för cirka 400 till 500 bostäder.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Musiken gav energi efter utmattningssyndromet

Lina Horner: "Musiken är som terapi för mig" Hösten 2019 blev Lina Horner sjukskriven för utmattningssyndrom. 2020 har hon kommit med både album och ep. "Musiken är som terapi för mig".måndag 26/10 14:10

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Axelsson: Det är mörkt för firande i oktober

Traditionsexperten om den traditionsfattiga hösten I vanliga fall avlöser de traditionella firandena varandra under årets olika månader men i oktobermörkret lyser de med sin frånvaro. söndag 25/10 11:52

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11