Gängkriminalitet. Nu satsar SDF Västra Hisingen extra på unga tjejer i gängmiljö som ofta glöms bort. Foto: Mostphotos

Stadsdelen satsar på tjejerna i gängmiljön

Tjejer i gängmiljön. Det är fokus i Västra Hisingens nya satsning för att förebygga att unga hamnar i kriminalitet.

  • Publicerad 05:51, 12 nov 2020

Tjejer och kvinnor i kriminella miljöer glöms ofta bort eftersom fokus generellt ligger på killar och män.

Det pågår ett kontinuerligt och förebyggande arbete med unga i riskzonen i Västra Hisingen, vilket GöteborgDirekt har rapporterat om tidigare. Nu lägger stadsdelen extra krut på tjejer.

Så stöttar stadsdelen kriminella som vill byta bana

Projektet drar igång under 2021 och ska inrikta sig på vad tjejer behöver för att inte riskera att hamna i kriminalitet.

– Vi arbetar gemensamt med förebyggande arbete och med att fånga upp ungdomar med riskbeteende. Tjejer och kvinnor i kriminella miljöer glöms ofta bort eftersom fokus generellt ligger på killar och män, säger Susanna Nolin, SSPF-koordinator i Västra Hisingen, på stadens intranät.

Hon lyckades lämna livet med gängen

Satsningen handlar både om att stärka tjejerna och att öka kunskapen hos de som möter unga till vardags inom socialtjänst, skola, polis och fritidsverksamhet, det som benämns som SSPF.

Från gäng till förebild

Satsningen har redan påbörjats med en föreläsning av en kvinna som själv tidigare har varit med i ett kriminellt gäng. Hon delgav sin egen resa från utsatthet och gängkriminalitet till yrkesverksam och förebild. 

Satsningen innebär även att en ungdomssamordnare har anställts. Uppdraget innebär att lyssna in behovet hos unga tjejer och göra positiva och stärkande aktiviteter tillsammans med dem.

– Ungdomssamordnaren ska mobilisera tjejerna och ge dem en plattform där de blir sedda och hörda på ett kreativt och konstruktivt sätt. Vi vill skapa hopp och framtidstro, säger Susanna Nolin.

Avhoppartelefonen – livlinan bort från gängen

Ett problem som angår hela stan

Mer om satsningen:

Projektet är ett samarbete mellan Ung i Västra Hisingen, Trygg i Västra Hisingen samt utvecklingsledare för Folkhälsa, Västra Hisingens stadsdelsförvaltning. Finansieringen kommer från Länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40