Gängkriminalitet. Nu satsar SDF Västra Hisingen extra på unga tjejer i gängmiljö som ofta glöms bort. Foto: Mostphotos

Stadsdelen satsar på tjejerna i gängmiljön

Tjejer i gängmiljön. Det är fokus i Västra Hisingens nya satsning för att förebygga att unga hamnar i kriminalitet.

  • Publicerad 05:51, 12 nov 2020

Tjejer och kvinnor i kriminella miljöer glöms ofta bort eftersom fokus generellt ligger på killar och män.

Det pågår ett kontinuerligt och förebyggande arbete med unga i riskzonen i Västra Hisingen, vilket GöteborgDirekt har rapporterat om tidigare. Nu lägger stadsdelen extra krut på tjejer.

Så stöttar stadsdelen kriminella som vill byta bana

Projektet drar igång under 2021 och ska inrikta sig på vad tjejer behöver för att inte riskera att hamna i kriminalitet.

– Vi arbetar gemensamt med förebyggande arbete och med att fånga upp ungdomar med riskbeteende. Tjejer och kvinnor i kriminella miljöer glöms ofta bort eftersom fokus generellt ligger på killar och män, säger Susanna Nolin, SSPF-koordinator i Västra Hisingen, på stadens intranät.

Hon lyckades lämna livet med gängen

Satsningen handlar både om att stärka tjejerna och att öka kunskapen hos de som möter unga till vardags inom socialtjänst, skola, polis och fritidsverksamhet, det som benämns som SSPF.

Från gäng till förebild

Satsningen har redan påbörjats med en föreläsning av en kvinna som själv tidigare har varit med i ett kriminellt gäng. Hon delgav sin egen resa från utsatthet och gängkriminalitet till yrkesverksam och förebild. 

Satsningen innebär även att en ungdomssamordnare har anställts. Uppdraget innebär att lyssna in behovet hos unga tjejer och göra positiva och stärkande aktiviteter tillsammans med dem.

– Ungdomssamordnaren ska mobilisera tjejerna och ge dem en plattform där de blir sedda och hörda på ett kreativt och konstruktivt sätt. Vi vill skapa hopp och framtidstro, säger Susanna Nolin.

Avhoppartelefonen – livlinan bort från gängen

Ett problem som angår hela stan

Mer om satsningen:

Projektet är ett samarbete mellan Ung i Västra Hisingen, Trygg i Västra Hisingen samt utvecklingsledare för Folkhälsa, Västra Hisingens stadsdelsförvaltning. Finansieringen kommer från Länsstyrelsen i Västra Götaland. 

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20