Trygghet. Nu riktas fokus mot området Backa Röd. Foto: Mostphotos/ Google

Stadsdelen sluter upp mot brottsligheten

Lugnet varade inte länge i Backa på Hisingen. Samtidigt som det långsiktiga trygghetsarbetet fortsätter har det nu beslutats om extra insatser för att bekämpa kriminaliteten.

  • Publicerad 05:34, 30 sep 2020

Det är viktigt att arbeta för att säkra för alla dem som bor i området så att de ska kunna känna sig trygga i sin hemmiljö.

I början av september, efter en rad händelser, uppfattades läget i Backa som relativt lugnt, enligt stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen.

Lugnt efter oroligheterna på Hisingen

Nu riktas fokus mot området Backa Röd. Det handlar bland annat om ökad närvaro och en analys kring vad som kan göra skillnad för att stoppa rekryteringen till de kriminella kretsarna, meddelar stadsdelen Norra Hisingen.

– Det är viktigt att arbeta för att säkra för alla dem som bor i området så att de ska kunna känna sig trygga i sin hemmiljö. Det måste vi och våra medaktörer vara med och bidra till, säger Anna Lifjorden, sektorchef samhälle och kultur på Norra Hisingen i ett uttalande.

Det är en rad aktörer – bostadsbolaget Poseidon, Norra Hisingen, polisen, skolan och Idrotts- och föreningsförvaltningen – som sluter upp för att lyfta området.

Det gemensamma uppdraget är att arbeta lokalt för att motverka och förhindra rekryteringen av unga till kriminalitet. Arbetet ligger inom medborgarlöftet och leds av Poseidon. Även en forskare kommer vara involverad.

Samtidigt planeras det för nya trygghetsdialoger i Backa-Brunnsbo, Kärra och Tuve under hösten.

– Vi vill ha en levande dialog med dem som bor i stadsdelen. Till våra trygghetsdialoger kommer våra nämndpolitiker. Medborgarna får möjlighet att ställa frågor och föra en dialog om hur vi tillsammans kan öka tryggheten här i Norra Hisingen, säger Anna Lifjorden.

Samarbetspartner för ökad trygghet i Norra Hisingen

Vem? Poseidon, Norra Hisingen, polisen, skolan och Idrotts- och föreningsförvaltningen.

Vad? Lokalt arbetet för att motverka och förhindra rekryteringen av unga till kriminalitet. Arbetet ligger inom medborgarlöftet och leds av Poseidon. En forskare är kopplad till arbetet i Backa Röd.

Trygghetsdialog: 29 september i Selma Lagerlöfs center för boende i Backa-Brunnsbo. Därefter i Tuve och Kärra.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Musiken gav energi efter utmattningssyndromet

Lina Horner: "Musiken är som terapi för mig" Hösten 2019 blev Lina Horner sjukskriven för utmattningssyndrom. 2020 har hon kommit med både album och ep. "Musiken är som terapi för mig".måndag 26/10 14:10

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Axelsson: Det är mörkt för firande i oktober

Traditionsexperten om den traditionsfattiga hösten I vanliga fall avlöser de traditionella firandena varandra under årets olika månader men i oktobermörkret lyser de med sin frånvaro. söndag 25/10 11:52

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11