Rapportörer. Mattias Hagberg har skrivit en rapport om hur Neutrala ungdomsföreningen i Biskopsgården upplever att de motarbetas. Abdi Abdikadir är kassör i föreningen. Foto: Madeleine Christell

Stadsdelsförvaltning anklagas för rasism

Neutral ungdomsförening känner sig så motarbetade av stadsdelsförvaltningen att de bad en utomstående om råd. Resultatet är rapporten ”Vi vill göra skillnad”.

  • Publicerad 07:00, 3 apr 2015

I Biskopsgården efterlyses ständigt större engagemang och goda krafter. En av dessa krafter är Neutrala ungdomsföreningen, NUF, som funnits i Biskopsgården i många år. Men trots verksamhet för unga genom läxhjälp, idrott och inte minst engagemang för unga som vill lämna en kriminell bana i satsningen Hoppets allians, upplever de att de inte får det stöd som de skulle behöva, varken ekonomiskt eller moraliskt. En infekterad konflikt har uppstått mellan stadsdelförvaltningen och Neutrala ungdomsföreningen.

”Diskriminerade”
– Vi känner oss diskriminerade och utsatta för strukturell rasism. Vi blir ständigt ifrågasatta och man vill bestämma över vår verksamhet. Det drabbar säkert fler än oss. Men vi bor här, vi vet vad människor behöver, de kommer till oss och vi vill hjälpa. Därför ville vi att det ska komma fram hur vi behandlas. De som ifrågasätter skulle komma hit och se vad vi gör, säger Abdi Abdikadir, kassör i Neutrala och verksam i föreningen sedan 18 år.
Bakgrunden är flera händelser och ryktespridning, bland annat om att en anställd i kommunen ska ha misshandlats i föreningens lokaler och att föreningen inte velat kännas vid det och med en härva av missförstånd som följd. Allt sammantaget har gjort att föreningen bett en utomstående, journalisten Mattias Hagberg, att ge sin bild. Resultatet är en rapporten ”Vi vill göra skillnad” som mer är hans personliga betraktelse kring kommunikationen mellan stadsdelsförvaltningen och föreningen.

”Obalans i makt”
– Det är lite oklart vari diskrimineringen ligger, men det handlar om kontrollbehov, låga förväntningar och obalans i makt, säger han vid en träff i Neutrala ungdomsföreningens lokal på Godvädersgatan i Biskopsgården..
Han menar också att föreningen får stå till svars för det som individer gör och att inflytande och kunskap om hur systemet fungerar ställer människor här i underläge. Men trots att Abdi Abdikadir är välutbildad, insatt och har högskolekomptens, jobbar på Hyresgästföreningen och är styrelseledamot i föreningen upplever han misstro.
Michael Göransson är chef för kultur och fritidsförvaltningen i Västra Hisingen. Han medger att man inte nått varandra men förnekar att det handlar om rasism eller misstro mot föreningen i sig.
– Vi kan vara fyrkantiga ibland men samtidigt har vi ett regelverk att följa för att ge bidrag. Vi måste veta vad man tänkt göra med pengarna annars öppnar vi upp för lycksökare. Vi känner inte att det är kränkande att få se en plan, säger han.

Ont om pengar
Den bidragsdel stadsdelen kan ge ska vara extrainsatser, som att locka fler tjejer eller liknande. 1,8 miljoner är Västra Hisingens budget för cirka 100 föreningar.
– Så vi har inte så mycket pengar, säger han.
För själva verksamheten är det social resurs och idrott- och förening som står för bidragen. För vissa satsningar, som rapporten, har de fått pengar från Allmänna arvsfonden. Men att ha öppet flera eftermiddagar och kvällar i veckan och vara både en mötesplats, medborgarkontor och fritidsgård i ett i trångboddhetens Biskopsgården beviljar inte automatiskt bidrag. Den ständiga frågan är om föreningslivet gör det kommunen borde, kanske borde regelverket göras om för att underlätta, inte motarbeta satsningar som Neutrala ungdomsföreningen.

Ny föreningscoach
– Jag vet inte men samhället är ju uppbyggt mycket på ideella krafter idag, säger Michael Göransson.
Ny kontakt är tagen och stadsdelen har återigen anställt en föreningscoach för Biskopsgården. Kanske kan framtida missförstånd förhindras med detta.
– Det vi vill är att göra skillnad, säger Abdi Abdikadir.

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00