Staffan ser det stora i det lilla

Konstnären Staffan Lindholm har hamnat i rampljuset efter installationen av små musbutiker i Haga. Vi har besökt vrån där butikerna blev till, och det visar sig vara himmelriket för möss - och ekorrar.

  • Publicerad 16:41, 11 okt 2017

Staffan Lindholm har länge varit fascinerad av det förminskade. Kanske har han ärvt det från sin pappa, också han en modellbyggande konstnär och lokalkändis hemma i Dalarna. Eller så kommer det från åren som barnskötare omgiven av leksaker.

– Jag vet inte. Men en vän är på väg att få barnbarn och till henne sa jag, 'blir det en flicka, då får hon dockskåp med hiss!', säger Staffan.

Hans konstnärskrypin - fullpackat men mycket prydligt - vittnar om det pluttiga intresset. Förutom arbetsbord med stark lampa och förstoringsglas står boxar med modeller av allt från bilar till en fullt fungerande u-båt staplade mot taket.

Små grå sälar

Om Staffan ser bekant ut kanske du har sommarflanerat i Bältesspännarparken 1987 eller någon gång det följande decenniet. Då stod han nämligen i ett av de perenna stånden och sålde egenhändigt tillverkade små sälar.

En dag hörde Silja Line, som ju har en säl-logga, av sig om ett samarbete. "Vi kan börja med ett par tusen".

– Men jag jobbade ju natt på hjärtkirurgen då, det fanns ingen möjlighet, säger Staffan.

Nu är han pensionär och kan pyssla på heltid, och tur är väl det - förutom att ägna sig åt konst och det krympta är han en passionerad samlare. I Staffans hobbyrum trängs värjor och utvalda VHS-filmer med Harley Davidson- och FN-prylar. Mycket är samlat i ett välordnat minimuseum över hans liv och intressen.

– Jag är en ekorre! konstaterar konstnären.

Dessutom har stadens möss mer att se fram emot, som den lilla biograf Staffan knåpar på under vårt besök. Enligt konstnären tycks även människovärlden inte känna annat än glädje över musinrättningarna.

– Till och med polisen stannade och tog kort, säger han.

Kika in i Staffans hobbyrum genom bilderna nedan!

Detta har hänt

Det började med ett inslag i Landet Runt om de numera världskända musinrättningarna i Malmö.

– Jag såg det med min flickvän som sa att jag borde göra något liknande. Och på den vägen är det, säger Staffan Lindholm.

Efter att han satt upp en skoaffär, MC-butik och ett konstgalleri för möss i Haga blev Staffan omskriven; hyllningar som byttes mot ledsna utrop när de små inrättningarna vandaliserades efter ett par dagar.

– Det var väldigt jobbigt att se. Och tråkigt för barn och andra förbipasserande att det är borta, sa han då.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG