Stammisarna stöttar när Bio Roy bygger om

Klassiska Bio Roy på Avenyn har tillfälligt stängt för besökare. För i biosalongen pågår en till synes brutal men i själva verket mycket varsam och efterlängtad renovering.

  • Publicerad 05:30, 15 maj 2021

Det är funkisbiograf från 1940 och vi är väldigt mån om att lyfta fram de historiska aspekterna.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Stolarna är det första som ryker när Bio Roy på Avenyn äntligen ska fräschas upp.

– Det är en idé vi har haft i nästan tre års tid. Våra stolar har varit väldigt nedsuttna och nedgångna länge. Vi har verksamhet från tidig morgon till sen kväll, det har tagit på lokalen, säger David Winsnes, programansvarig, Bio Roy.

Ombyggnationen av Bio Roy var tänkt att dra igång redan förra sommaren. Pengar var säkrade genom crowdfunding, stöd från Svenska Film Institutet (SFI) och eget kapital men så kom pandemin och förutsättningarna ändrades drastiskt.

– I stället för att bygga om fick vi använda alla våra egna pengar för att överleva som verksamhet.

Stammisar stöttar

Nu har Bio Roy äntligen hittat ett sätt att renovera biografen med hjälp av föreningen i huset.

Förutom de slitna stolarna ska även mattan bytas ut. Gradängen, golvets lutning, ska korrigeras, ljudläckage ska tätas och balkongen ska bli en lounge.

– Vi har bestämt oss för att lyckas med detta. Det har vi lovat alla som har stöttat oss, allmänheten, stammisar och folk som brinner för bion.

Biografen som ursprungligen hette Bio Royal invigdes år 1940. Folketshus och Parker tog över ägarskapet och nyinvigde bion år 2008 och genomförde då vissa tidsenliga förändringar.

Kommer besökarna att känna igen Bio Roy efter renoveringen?

– Det är en funkisbiograf från 1940 och vi är väldigt mån om att lyfta fram de historiska aspekterna. Det är en tanke som är med oss i alla förändringar vi gör kring biografen, säger David Winsnes.

Förhoppningen är att ombyggnaden är klar i slutet av sommaren, lagom till biosäsongens start.

Ingen utomhusbio

Förra sommaren var Bio Roy medarrangör till en drive in-bio på Bananpiren men i dagsläget finns inga liknande planer.

– Det var jättekul men det var mycket jobb för ingen ekonomi överhuvudtaget. Vi körde drive in-bion så länge vi kunde och orkade ideellt. Nu fokuserar vi på ombyggnaden.

Platsar inte. Stolarna är utslitna och ska bytas ut. Foto: Dino Soldin / Byrd

Historia

Biografen Royal invigdes den 20 april 1940. Byggnaden ritades av arkitekten Nils Olsson och inredningen av Marcus M Lorentsen. Väggmålningarna i salongen utfördes av konstnären Hugo Öfverström. Innanför entrén finns ett mässingsräcke som i snirkliga bokstäver stavar RBio.

Bio Roy ägs av Folkets Hus och Parker. Biografen ägdes tidigare av Sandrews och därefter fram till 2008 av Astoria. Efter Folkets Hus och Parkers övertagande bytte biografen namn till det nuvarande BIo Roy.

Källa: Bio Roy/Wikipedia

Visa merVisa mindre

David Winsnes, kommunikation & programansvarig. Foto: Dino Soldin