Standup: Ett växande nöje

Hur många bor det i Stockholm? En dryg miljon. Undrar om äpplet ville bli juice, eller om den blev pressad till det? Göteborgshumor är fortfarande ofta synonymt med ordvitsar, men stadens växande standupscen är betydligt bredare än så.

  • Publicerad 15:00, 9 sep 2017

– Idag är humorn i Göteborg väldigt blandad, det kommer nya komiker hela tiden, säger Ellinor Johansson, komiker och en av arrangörerna bakom sommarklubben Grinden Standup i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Vi jämför med 90-talet då man kunde se Sveriges kändaste komiker, som Babben Larsson, Lennie Norman, köra standup i tv-programmet ”Släng dig i brunnen” från Norra Brunn i Stockholm. Ett tv-program som förövrigt ska väckas till liv igen nu i höst.

På ”Släng dig i brunnen”-tiden kunde man se alla komiker på samma plats, och det fanns inga tydliga genreuppdelningar.

– Humorscenen har tagit flera olika riktningar nu, säger Ellinor Johansson.

Och det tycker hon märks i Göteborg.

Den egna klubben har en publik med ganska blandade åldrar.

– Där sitter folk i solen och har det mysigt med ett glas rosé.

Hon och kollegan Gunnar Söderberg bokar in komiker efter vad de själva tycker är roligt, och den egna standup-stilen beskriver hon som igenkänningshumor och "ganska bonnig humor" med inspiration från sin uppväxt utanför Flen.

Däremot går inte grova underbältetskämt så bra hem hos publiken på Grinden.

På Ståuppklubben på Henriksberg brukar publiken däremot vara upplagd för lite råare humor.

En annan klubb, Pandora, håller det hemligt vilka komiker de bokat in. Man köper biljett och sedan får man se vilka det blir.

– Men det brukar vara ganska stora namn, som Petrina Solange eller Ola Söderholm. De bokar många som har stora podcasts, säger Ellinor Johansson

En scen att testa på

När de allra kändaste svenska komikerna, som Henrik Schyffert, Nour El-Refai och Johan Glans uppträder i Göteborg är det på större scener, som Stora teatern eller Draken.

Och i andra änden av skala finns chansen för den som aldrig tidigare stått på en scen att testa sina komiska färdigheter på puben The Abyss där gratisklubben Andralång Comedy kör varje måndag.

Vad är det för folk som törs testa helt utan erfarenhet?

– Det är jätteblandat, många är i 20-30-årsåldern men andra är över 40. Folk som älskar humor och standup.

– En del är helt nya men det är också de vanliga göteborgskomikerna som kommer för att testa nytt material på publik.

Ellinor Johansson ser tydligt hur stans standupscen växer och trots att det finns många ställen brukar det vara fullsatt på både stora och små scenen.

Men göteborgsvitsarna då, hur funkar de nu för tiden?

– Ordvitsarna är fortfarande väldigt populära hän. Man vill nog tycka att det är kul just för att det är så göteborgskt.

Den som vill se Ellinor Johansson och Grinden Standup har snart chansen när sommarklubben plötsligt återuppstår och kör en höstföreställning på Frölunda kulturhus 13 oktober. De kommer också besöka Backa teater under hösten.

Ellinor tipsar om några favoritkomiker

Tina Bergerus. "Hon är en härlig komiker som jag också jobbar ihop med. Det kan va tv-spelsskämt och det kan va spermaskämt, hon är lite råare än jag. Skitkul!"

Niklas Andersson. "Han har jobbar med standup länge och är med och driver Opalen Comedy Club. Han kör lite göteborgsk "lätt" igenkänningshumor om saker som innebandy och chips."

Evilyn Moch. "Hon är inte Göteborgsstationerad men hon är här då och då. Jätterolig, hon kör mycket på engelska men också på svenska. Hon är också ganska grov, men på ett gulligt sätt."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG