Stans yngsta arkeologer efterlyser Sven och Yngve

Vilka var egentligen Sven H och Yngve I, och vad gjorde de i skogen i Bräcke? Frågan gäckar en grupp barn med nyfunnet intresse för arkeologi.

  • Publicerad 09:40, 11 sep 2017

När gruppen Kompasserna från förskolan i Bräcke var ute i skogen och lekte en dag hittade de mystiska spår i en berghäll. Med lite hjälp från fröken och ett par rejäla kritor fyllde de i märkena, varpå texten "Sven H 1950" samt "Yngve I" framträdde.

Nu undrar Kompasserna så klart - vilka var Sven H och Yngve I? Bodde de i området på femtiotalet och ristade in sina namn i berget?

Heléne Sjögren är Kompassernas förskollärare. Hon berättar att de fått spontanbesök av en museipedagog som arbetade med utgrävningar i närheten och som frågade om förskolebarnen ville titta på deras arbete. Besöket vid utgrävningen tände en gnista av arkeologiskt intresse och ledde vidare till prat om hällristningar.

– Och så började vi fundera. Var Sven och Yngve några som bodde i närheten? säger Heléne Sjögren.

Förskolan ligger på Bräcke Östergårdsväg och berget med inskriptionerna ligger i skogen bakom förskolan, ovanför Lundbytunneln.

Känner du till historien bakom inristningarna och kan hjälpa Kompasserna att lösa mysteriet? Hör av dig till vår reporter!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG