Start idag: 10 saker du inte får missa på Way out West

Way out West bjuder upp till musikaliskt parkhäng för tolfte året. Sedan starten 2007 har mängder med band och artister kommit och gått. Göteborg stoltserar i år med Sarah Klang, som fått sitt stora genombrott i år, och Miriam Bryant. Här listar Göteborg Direkt favoriterna i Slottsskogen – från torsdag 9 augusti till lördag 11 augusti.

  • Publicerad 10:00, 9 aug 2018

TORSDAG

Vem: Sarah Klang, som med sin country och americana har gått från lovande till en av Sveriges just nu mest hyllade sångerskor. I mitten av februari sålde hon ut Pustervik, strax efter kom albumet "Love in the Milky Way", som tokhyllades av den svenska recensentkåren. Nu är hon med och öppnar Way out West.

Var: Linné.

När: Torsdag 14.30.

Vem: Patti Smith räknas som en av rockens pionjärer, som utmanade musikens gränser och möjligheter kring mitten av 70-talet. Någon hon fortfarande gör. Hon gästade Way out West så sent som 2015 och är en flitig gäst i Sverige, ett land som hon också vurmar för.

Var: Torsdag Flamingo.

När: 19.00.

Vem: Få känner honom som James Osterberg, men sedan 50 år röjer han med samma frenesi under artistnamnet Iggy Pop. Vild på scen, vänlig vid sidan av. En av rockens stora ikoner och stilbildare, där ingen går säker trots att han nu 71 år. Alltid se och hörvärd.

Var: Azalea

När: Torsdag 20.15.

Vem: Arctic Monkeys gästade Göteborg första gången under Acceleratorfestivalen, förlagan till Way out West, 2006. 2009 stod bandet på scen i Slottsskogen. Nio år senare är det åter dags för slyngelbandet från Sheffield. Sångaren samt frontmannen Alexander Turner var senast på plats när sidoprojektet Last Shadow Puppets spelade på festivalen 2016.

Var: Flamingo.

När: Torsdag 21.30

FREDAG

Vem: I "Så mycket bättre" 2015 kom hennes stora genombrott. Men Utbytjejen Miriam Bryant hade redan låten "Finders, keeper" 2012 slagit igenom. De senaste åren har hon mött en allt större publik, men den definitivt största var tillsammans med Håkan Hellström då hon gästade honom på Ullevi både kvällarna i en magisk duett av "Det är så jag säger det".

Var: Flamingo.

När: Fredag 17.40.

Vem: MIA, eller Mathangi “Maya” Arulpragasam, gästade Way out West senast 2010. Den kontroversiella brittisk artisten gör låtar med politiskt sprängstoff och backar inte för utmaningar. Med låten "Paper planes" 2007 fick hon sitt stora genombrott.

Var: Fredag Flamingo.

När: 20.15.

Vem: Amerikanen och rapparen Kendrick Lamar är årets festivals stora dragplåster. Han har varit aktiv som artist i 15 år, men med skivutgivningen från 2010 och framåt har han etablerat sig som en av branschens tungviktare.

Var: Fredag, Flamingo.

När: 22.30.

LÖRDAG

Vem: Nyligen sprang artisten Daniel Adams-Ray tillsammans med Charlotte Eriksson Öloppet, fyra mil mellan 13 öar, från Styrsö upp till Brännö och ner till Vrångö. Ett lopp duon vann. Nu är det dags för nästa utmaning när han ställer sig på scen med sitt nya projekt X Human.

Var: Flamingo.

När: Lördag 12.45.

Vem: Svenska Lykke Li har världen som sitt arbetsfält. Med expressiv och säregen musik vädrar hon sin själ. Hon kom i år med sitt album "So sad and sexy", det första på fyra år. Hon albumdebuterade för tio år sedan och har även figurerat i skådespelarsammang samt med klädkollektion & other stories.

Var: Lördag Flamingo.

När: 20.00.

Vem: Kanadensiska sjumannabandet Arcade Fire har på meritlistan att ha samarbetat med David Bowie på scen. Detta trots att karriären inte sträcker sig längre än cirka 15 år tillbaka. Men även utan den brittiska musikerlegendaren är bandet starkt. Något som, om inte annat, platsen som en av festivalens finalakter visar.

Var: Flamingo.

När: Lördag 22.40

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG