Från tweet till festival. Förra årets succéfestival Statement, initierad av Emma Knyckare, blir nu turné med start i Göteborg på lördag. Foto: Kai Martin

Statementsuccé på turné

Ett tweet från Emma Knyckare satte en sten i rullning. Nu blir förra årets festivalsuccé en turné. Premiär 21 september i Göteborg.

  • Publicerad 16:36, 19 sep 2019

När larmen om sexuella övergrepp på festivaler ökade fick komikern Emma Knyckare nog. I ett tweet ställde hon frågan "Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara ickemän är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?".

– Jag blev själv chockad över gensvaret, säger hon om tweeten som kom 2 juli 2017 efter Bråvallafestivalen.

– Sedan kom Metoo den hösten som en bekräftelse. Det gick snabbare än vad jag trodde, men så var det också en gryta som kokade. Det här var på riktigt. Folk – framför allt kvinnor – hade de här problemen. Det var också bra för oss som festival för vi fick både uppmärksamhet och sponsorer.

För av några rader i all upprörd hast med en förflugen idé om att skapa en trygg festival, blev det snart klart att Statementfestivalen skulle bli verklighet. En festival för kvinnor, icke-binära och transpersoner med kärlek som ledord.

– Jag pausade mitt jobb som ståuppkomiker och började arbeta ideellt med det här, säger Emma Knyckare.

Fortfarande ett år senare är hon förtjust över den effekten som festivalen gav.

– Det var så mäktigt, från gemensam ilska och sedan glädje, förklarar hon förloppet om upprinnelsen til Statementfestivalen till när den verkligen blev av.

– Maxida Märak beskrev det som att det var att se en ny färg. Precis så var det. Vi hade räknat med att det inte skulle ske några brott, framför allt inte sexbrott, under festivalen. Men det var ju stort att det gav sådana ringar på vattnet.

I år blir det emellertid ingen festival. Istället satsar Statementfestivalen på en turné, som når Malmö, Stockholm, Umeå och Göteborg – med premiär nu på lördag, 21 september, då allt startar på Pustervik.

– Efter festivalen förra året var vi rätt så utbrända. Alla hade jobbat stenhårt och ideellt. Vi ställde oss frågan hur vi skulle göra nu, samtidigt som allt var så positivt. Folk krävde ju att vi skulle göra detta igen. Så vi började att jobba med organisationen, förklarar Emma Knyckare.

Så istället för en festival till blev det en turné.

– Det var inte helt givet, men ändå lite enklare, även om det inte är lätt. Men varje ställe har åtminstone befintlig el och vatten. Det ska bli kul att ta det här ut i landet. Istället för att folk kommer hit, kommer vi till dem, säger hon och förklarar att responsens har varit bra.

– Ja, folk är superglada att det händer. Vi bjuder på band, dj:s och komiker. Olika för varje stad som vi kommer till. På Pustervik använder vi alla våningar och scener. Turnén är mycket för publiken och för att hålla frågan kokande.

Kommer ni komma tillbaka med en festival?

– Vi kollar just nu på en 2020, säger Emma Knyckare som är glad i att kärnan i festivalen, tryggheten, nu också börjar bli en självklar del för andra festivaler

Statement tour

Är: Turnén som blir i år efter succén med Statementfestivalen på Frihamnspiren i Göteborg 31/8 och 1 september 2018, då endast kvinnliga artister och band uppträdde inför en publik bestående av kvinnor, icke-binära och transpersoner. Festivalen lockade 10 000.

Premiär: Lördag 21 september på Pustervik i Göteborg. Därefter väntar Stockholm (28/9), Malmö (26/10) och Umeå (2/11) med Emma Knyckar som konferencier.

Artister: I Göteborg står Mapei, Min Stora Sorg, Amwin, Ina Lundström, Therese Sandin på scen med dj:s Alice B, DJ Miss Jen och Livets Elektriska.

Vi är GBG

    Vi är GBG