Statsvetaren Folke Johansson tror att Alliansens budget röstas igenom. Foto: Lina Persson/Adam Ihse

Statsvetaren: Allt pekar på ett maktskifte

I kväll klubbas budgeten i kommunfullmäktige och allt tyder på att det blir Alliansens budget som kommer att stå som segrare. Men statsvetaren Folke Johansson tror inte att Alliansen kommer att klara av att styra hela mandatperioden.

  • Publicerad 14:02, 22 nov 2018

På torsdagens kommunfullmäktige ska kommande budget klubbas igenom. I omröstningen finns flera budgetar att rösta om. Alliansens budget har i nuläget störst stöd och allt tyder på att det blir deras budget som står som segrare. Det skulle i så fall betyda att Socialdemokraterna får lämna ifrån sig makten efter 24 år.

Läs också: Otippade utspelet: Nytt samarbete petar S från makten

Läs också: "Soffan": Det är en ohelig allians

Läs också: Wannholt avfärdar inte Soffans invit

– Allt pekar på ett maktskifte. Det enda som kan hända är om S byter fot, säger statsvetaren Folke Johansson.

Både de rödgrönrosa och Socialdemokraterna har lagt fram var sin budget. Men om Socialdemokraterna skulle välja att rösta på de rödgrönrosas budget så är det den som blir störst.

– Men jag har svårt att se att de skulle göra det. När det gått ut så hårt så tror jag inte de ändrar sig, säger Folke Johansson.

Om Alliansens budget röstas igenom hamnar partierna med högst stöd, Socialdemokraterna och Demokraterna, utanför makten. Tror du väljarna känner sig lurade?

– Väljarna är nog lite undrande inför det här. På samma sätt som man är undrande på nationell nivå, även om det är två helt olika saker. Men likheten är att systemet inte klarat av den uppkomna situationen, säger Folke Johansson.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Utöver budget ska fullmäktige också fatta beslut om hur stadens nämnder och bolag ska styras den kommande mandatperioden.

Med Alliansen skulle Göteborg få ett ovanligt svagt styre – ett minoritetsstyre med ungefär 30 procent av rösterna. Folke Johansson tror att de kommer få det väldigt svårt att driva igenom sin politik de kommande åren.

– Det är en avsevärd risk att de går på pumpen kommande mandatperioden. Jag tror inte att det kommer hålla, säger han.

Vad händer då?

– Då får man börja förhandla på nytt, vilka konstellationer som går att få fram. Det kan ju hända att de rödgrönrosa och Socialdemokraterna kommer överens, eller att Demokraterna går ihop med Alliansen. Vad som kommer hända om ett, ett och ett halvt eller två år är väldigt svårt att veta, säger Folke Johansson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG