Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet. Foto: Lina Persson

Statsvetaren: "Jämställdhet blir ingen valfråga"

Feministiskt initiativ måste nå ut till fler med sin politik för att lyckas i valet. Det är statsvetaren Folke Johanssons bestämda uppfattning. Men de kämpar i motvind.

  • Publicerad 09:30, 14 apr 2018

– Jämställdhet är på något sätt paradgrenen för dem så det är inte förvånande att det är vad de fokuserar på också i Göteborg. De bedriver ungefär samma politik på alla nivåer, även om de på kommunal nivå kan koppla det till lokala frågor som villkor på olika arbetsplatser.

Läs också: VAL 2018: "Metoo visar det Fi har lyft i flera år"

Under mandatperioden har de gått ur det röd-grön-rosa samarbetet i Göteborg. Hur påverkar det?

– Jag skulle tro att det är en fördel för dem i höstens val att inte vara alltför starkt bundna till Socialdemokraterna. De kommer att bli rätt hårt ansatta inför valet och jag tror att de kommer att förlora röster. Ur röstsynpunkt skulle det kunna smitta av sig på FI om de ligger alltför nära.

Vad är det som talar för eller emot Fi i det här kommunalvalet i Göteborg?

– Det hänger ju på vilka frågor som kommer att komma upp i valrörelsen. Den fråga man kan ana sig till kommer dominera här i Göteborg är Västlänken, och den har ju inte FI någon uppfattning om egentligen.

– FI är ett relativt litet parti. Nu ligger de inte långt över spärren till Kommunfullmäktige så risken finns att de inte får tillräckligt med röster för att stanna kvar i Göteborg.  Jag tror inte att de har en så stor grupp av kärnväljare, så det krävs att de når ut till fler för att klara det i höstens val.

Hur beroende är Fi i Göteborg av hur det går för partiet på riksnivå?

– Tre av fyra väljare röstar likadant på riksnivå och kommunnivå. Det innebär att vad de gör på riksnivå påverkar utfallet på kommunnivå i ganska stor omfattning.  Så lyckas partiledare Gudrun Schyman och andra i FI nå ut så att partiet blir omtalat på riksnivå så blir det en fördel för partiet här i Göteborg också.

I förra valet fick 3,96 procent av rösterna i Göteborg – hur går det i höstens val tror du?

Jag tror inte att de ökar, jag tror snarare att de minskar något.

Varför?

– Jag tror inte att jämställdheten kommer att bli en så central fråga i höstens val.
 

Experten

Folke Johansson, 74 år

Statsvetare vid Göteborgs universitet, specialiserad på kommunal och regional politik

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG