Statystädning: Nu ska Kopparmärra fräschas upp

Ytterligare en Göteborgsstaty ska få sig en putsning. Nu är det dags att restaurera Kopparmärra som är en välanvänd mötesplats i city. Förra sommaren blev det stor debatt när Ruben Östlund kom med ett drastiskt förslag: att flytta statyn till Gustaf Adolfs torg.

  • Publicerad 15:20, 16 mar 2018

1904 invigdes statyn under högtidliga former. Detta efter att en "provryttare", en tolv meter hög träställning rullats runt i Göteborg för att hitta den bästa platsen.

Nu har Kopparmärra stått på Kungsportsplatsen i 114 år och börjar kanske se lite sliten ut? I april påbörjas en välbehövlig restaurering.

– Vi har en konservator som ska rengöra och vaxa hela statyn, syftet är att ta bort de skadliga föroreningarna. Man vill ha en lite jämnare yta så att former och ornamentik kommer fram bättre, säger Niclas Bergendahl på park- och naturförvaltningen, projektledare för restaureringen.

Bland annat är det sand, föroreningar och sot från närliggande trafik som behöver tas bort. Den gröna patinan kommer att få vara kvar. Restaureringen påbörjas i april och beräknas vara färdig i oktober. Under arbetet kommer en ställning att byggas runt, med en väv som skyddar mot regn.

Debatt i samband med konstprojekt

Statyn, som föreställer Karl IX, ridande på en hingst (nej, det är faktiskt ingen märr utan en kopparhingst!), blev föremål för debatt förra sommaren.

Då kom regissören Ruben Östlund med den djärva idén om att flytta på den till Gustaf Adolfs torg, för att återförenas med sonen Gustaf II Adolf som står staty framför Stadshuset.

Istället ville han skapa en ruta på Kungsportsplatsen, en "frizon där tillit råder mellan människor", något han även presenterade som idé i filmen The square.

Men han drog senare tillbaka sin bygglovsansökan. I dagsläget ser det ut som att statyn kommer att bli kvar på sin plats.

– Det kommer den. Ruben Östlunds projekt är inget vi förhåller oss till, vårt fokus ligger enbart i att konservera den här statyn, säger Niclas Bergendahl.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57