Energisatsning. Nergården i Askim ska bli ett mer klimatsmart bostadsområde. Foto: Stena Fastigheter

Stena klimatsatsar på bostäder i Askim

Ventilation, kolfilterfläktar och lågenergifönster är några av förändringarna Stena fastigheter gör i bostadsområdet Nergården i Askim. Och nu får de en halv miljon från Naturskyddsföreningen för sitt arbete.

  • Publicerad 10:09, 28 sep 2018

– Vi genomför flera olika åtgärder som bidrar till en minskad klimatpåverkan, säger Ann-Catrin Dryselius, fastighetschef på Stena fastigheter Göteborg.

Bostadsområdet Nergården i Askim består i dag av 5 huskroppar med 299 lägenheter byggda 1970. Stena jobbar för ett så kallat nytt klimatskal vilket innebär att de installerar ny balanserad ventilation och lågenergifönster i fastigheterna. Tegelfasaderna renoveras, isolering på vindarna byts ut och taken läggs om. Detta ska bidra till en lägre energiförbrukning, minskad mängd avfall och ge hyresgästerna incitament att minska vattenförbrukningen.

– Vi beräknar att värmeeffekten sänks med ca 190 kilowatt för fjärrvärme och 4 kilowatt för el. Och vi ser att energianvändningen kan sänkas med 435 megawatt-timmar per år för fjärrvärme och cirka 30 för el, säger Mattias Westher, energi- och miljöchef på Stena fastigheter Göteborg.

För sitt arbete får nu Stena fastigheter 500 000 kronor från Naturskyddsföreningens energieffektiviseringsfond.

Satsningarna som Stena gör på Nergården kommer samtidigt att innebära en hyreshöjning för hyresgästerna då de räknas som standardhöjande åtgärder.

– Det handlar om ny ventilation, kolfilterfläktar, lågenergifönster, förlängning av balkonger med mera. Hyreshöjningen är förhandlad med Hyresgästföreningen och kommer att trappas in under ett till tre år, säger Mia Larsson, kommunikationsansvarig på Stena fastigheter.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG