Slutvårdat. Protesterna mot nedläggningen hjälpte inte. Foto: MARTIN SODERQVIST

Stigbergskliniken får vara kvar ett tag till

Missbrukskliniken vid Stigberget har fått respit. Regionens avtal med Göteborgs Stadsmission har förlängts fram till sista april. "Just nu har vi nästan fullbelagt", säger enhetschefen Petro Lindeman.

  • Publicerad 05:30, 16 feb 2022

Vi ska genomföra en överlämning till Sahlgrenskas beroendeklinik,

Missbrukskliniken är ett välkänt inslag i backen nedanför Stigbergstorget. Här har Göteborgs Stadsmission erbjudit avgiftning och öppenvård sedan 1970-talet.

Beskedet att Stigbergskliniken ska stängas ner väckte därför göteborgarnas vrede i höstas. En namninsamling drogs i gång och över 2 500 underskrifter samlades in. Förhoppningen var att hindra nedläggning innan den blev en realitet.

Efter 40 år – Stigbergskliniken stängs

Sedan dess har det varit tyst på alla fronter.

Vad har hänt?

– Vårt avtal med regionen har förlängts fram till sista april för att vi ska kunna genomföra en överlämning till Sahlgrenskas beroendeklinik, säger enhetschefen Petro Lindeman.

Samtidigt pågår verksamheten nästan som vanligt. De 14 platserna på avgiftningen är fortfarande tillgängliga och de som är inskrivna i öppenvården fortsätter med sina besök.

– När vi får nya patienter gör vi en bedömning om vi hinner ta hand om dem. Gör vi inte det, skickar vi över dem till beroendekliniken, säger Petro Lindeman.

Enligt enhetschefen är hoppet ute om Stigbergskliniken. Förhandlingarna med Västra Götalandsregionen strandade när Stadsmissionen begärde mer pengar för att driva kliniken.

– I slutänden handlade det bara om några hundra tusen kronor. Däremot behöver vi vara trygga i att vi har kostnadstäckning för våra verksamheter för att kunna bedriva säker och kvalificerad vård långsiktigt, säger han.

Regionen bestämde sig då för att ta över verksamheten och driva den vidare inom Sahlgrenskas beroendevård.

– Vi har gått med förlust i flera år. Vårt krav handlar om att vi behöver säkerställa att vi kan gå runt, säger Petro Lindeman.

Hyllar personalen

Meningen var att Stigbergskliniken skulle slå igen redan första februari, men nu har Stadsmissionen fått respit. Under de kommande månaderna ska såväl öppenvården som avgiftningen avvecklas. Petro Lindeman berättar att öppenvården har mellan 3 500 och 5 000 besök varje år.

– Jag vill verkligen hylla vår personal som har stannat kvar under den här tiden. Det har funnits en oerhört varm lojalitet mot patientgruppen, säger han.

23 personer förlorar jobbet

23 personer mister sina arbeten när Stigbergskliniken läggs ner.

Ansvaret för patienterna överförs till Sahlgrenska Universitetsklinikens beroendevård på Östra sjukhuset.

Boendeverksamheten i Göteborgs Stadsmissions fastighet på Stigbergsliden påverkas inte eftersom det finns flera andra verksamheter i huset. Däremot blir det tomma lokaler där kliniken nu har sin verksamhet. Vad de ska användas till är oklart.

Visa merVisa mindre

Ingen ljusning. Stigbergskliniken kommer att slå igen till våren.