Stina ger röst åt en generation

Stina Velocette kom förra året med sin debut-EP "Motljus". Med "Ska det va såhär"-singeln från november fångade hon upp Metoo-rörelsen. 2018 flammar hon än mer. På tisdag spelar hon på Liseberg.

  • Publicerad 15:00, 10 jun 2018

Med barndomsvännen Matilda Sjöström (Steget och Det Brinner) bildade hon Äkta Kärlek för drygt tio år sedan. Delvis med den reggaemusik i fokus som hon vurmat för sedan gymnasietiden. Med Serengeti, duon med Liza Mukasa, fortsatte kärleken till den jamaicanska musiken med framgång, där Sverige inte räckte till. Men då Liza Mukasa flyttade till Tyskland 2013 ebbade engagemanget för Serengeti så småningom ut.

Istället började Stina Velocette skriva rent solobaserad musik – i eget namn och med svenska texter.

– Jag har skrivit på svenska tidigare. Med Matilda i Äkta Kärlek och har gjort det då och då efter det. Men nu blev det något nytt på riktigt, förklarar hon.

Efter att sjuspårs-EP:n "Motljus" kom för ett år sedan drog Stina Velocette ut på Hundralappenturnén med Kapten Röd som huvudakt under sommaren. Hon var en glödgande förakt som med sin flammande feminism var med och, bland annat, satte eld på turnéavslutet på Slottsskogsvallen 2 september.

När så Metoo-rörelsen kastade omkull det mesta i mitten av oktober gick Stina Velocette in i sin studio och kom några veckor senare ut med "Ska det va såhär" – en appell i debatten som sköt i höjden på streamingtjänster som Spotify och som mötte en storpublik i Globen strax innan jul.

– Det gick bra och jag fick bra respons. Men spelningen på Slottsskogsvallen var bättre, säger hon.

Hon tog energin och kraften med sig in i det nya året. När hon trodde att "Ska det va såhär" var ett slags slutpunkt från hennes sida i debatten kring Metoo, så var det snarare tvärt om.

Med nya singeln "Visa från barrikaderna" ställer hon sig åter upp för kvinnors rätt och för den självklara, men inte givna jämlikheten.

– Kring Metoo fick jag höra så mycket saker som irriterade mig. Saker som andra råkat ut för, andra som få ta så mycket skit, förklarar Stina Velocette låten där hon delar mikrofon med kollegan Nayomi.

Är du en röst för generation?

– Ja, det finns många av oss, men där inte alla skriver texter eller gör musik, står i "Agenda" eller skriver debattartiklar, menar Stina Velocette.

– Ibland vill folk bara ha en låt och det är många som hört av sig till mig för musiken jag gör.

Innan "Visa från barrikaderna" hade Majornahiphopparen och reggaeartisten Roffe Ruff gästat på hennes singel "Tyckte jag såg dig", som kom tidigare i våras.

Jo, Stina Velocette är inne i ett flow med förhoppningar om att den rullande stenen av produktion ska mynna ut i ett album.

– Ja, det vill jag. Jag har inte satt något datum, men det blir musik efter EP:n. Kanske med de låtar som jag släppt på singel.

Ditt engagemang, var kommer det ifrån?

– Att vilja bry sig och stå upp mot orättvisor har jag fått från mina föräldrar. Redan som 13-åring ville jag bli vegetarian, trots att ingen annan var det.

Stina Velocette

Är: sångerska, producent och låtskrivare. 34 år.

Bor: I Majorna med man och barn.

Har: Spelat med banden Äkta Kärlek (2005– 2008) och Serengeti (2008– 2014). Solodebuterade i eget namn 2015.

Aktuell: Med singeln "Visa från barrikaderna" och med spelning på Lisebergs Taubescenen, tisdag 12 juni. Samma kväll gästar även kollegan Jaqee.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG