Håkan Foto: Carl Bjorklund

Stjärnkocken om tuffa läget under restriktionerna

Håkan Thörnström fick stänga Michelinkrogen Thörnströms kök i våras. Nu jobbar han med att hitta kreativa lösningar för att hålla sig flytande och uttrycker besvikelse över myndigheternas agerande.

  • Publicerad 05:30, 2 feb 2021

Det handlar ju om att överleva.

När coronapandemin slog till i våras ekade det tomt i Thörnströms bokningskalender. Restaurangen, som hade stått stadigt på Teknologgatan i Johanneberg sedan 1997, fick lägga ned verksamheten och man såg sig tvungen att varsla de anställda.

– Vi valde inte att korttidspermittera. Det fanns helt enkelt inget att permittera för, säger Håkan Thörnström.

Take away-luncher på Gustav Adolfs torg, live-sända matlagningsprogram och gastronomiska quiz är bara några exempel på kreativa lösningar som Håkan och hans fru, Anne, har tvingats komma på för att hålla sig över vattenytan.

– Det handlar ju om att överleva. Regeringen har begränsat våra möjligheter utan att ta ansvar för det och då måste vi ju agera. Man kan sitta och gnälla men det hjälper ju inte.

Hela branschen straffas

Förbudet att servera alkohol efter klockan 20.00 blev ett rejält slag i maggropen för restaurangbranschen menar Håkan.

Enligt Miljöförvaltningens avdelningschef för livsmedelskontroll och tillstånd, Angelica Winter har denna åtstramning lett till att färre samlas ute och mindre trängsel uppstår.

Håkan Thörnström menar dock att man bör skilja på verksamhet.

– Det är skillnad på miljön í pubar och barer jämfört med en renodlad matrestaurang där gästerna sitter vid sitt bord. Om serveringen slutar 20.00 eller 22.00 spelar ingen roll, det är samma personer som sitter där.

Håkan menar att detta inte är det enda exemplet på när en aktörs snedtramp har lett till att hela branschen bestraffas. Därför tycker han att miljöförvaltningen inte ska tumma på att döma ut viten när en krögare missköter sig.  

– Konsekvenserna måste åligga de enskilda krögare som inte sköter sig istället för att hela branschen får sota. Det har i princip blivit ett 100-procentigt näringsförbud för oss.

Kan det bli värre än det redan är?

– Jag har svårt att se att det skulle bli värre än det är nu. Allting står stilla. Det som börjar hända nu är att det blir psykiskt tungt. Jag känner det på mig själv. Man försöker att komma på nya kreativa idéer och hålla en god min för sin omgivning, men efter ett år i den här situationen blir man utmattad så småningom.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20