Stöld sätter stopp för ljuset i Biskopsgården

I en knapp vecka fick de lysa, ljusen i Biskopsgården. Sedan drabbades ljusevenemanget Lights in Biskopsgården av tekniskt strul och stölder som tvingar kommunen att ställa in de guidade visningarna.

  • Publicerad 13:35, 14 nov 2018

– De har tagit några kablar och ljusinstallationer och det är jättetråkigt förstås men vi har varit beredda på att det här skulle kunna hända. Vi har satt upp det i områden där det tidigare har varit väldigt mörkt, säger Jonathan Björk som är projektledare för Lights in Biskopsgården.

I november var tanken att lysa upp Biskopsgården lite extra, genom Lights in Biskopsgården. Med start på Friskväderstorget har besökare kunnat följa en ljusslinga och titta på olika ljusinstallationer, konstverk som tagits fram av boende och besökare i stadsdelen i olika workshops.

– Det har kommit in medborgarförslag under flera år om att lysa upp mörka miljöer i Biskopsgården. Med Lights in Biskopsgården gick vi vidare därifrån och gjorde konst av det, säger Jonathan Björk.

Tanken är att ljusinstallationerna inte bara ska vara konstverk utan också ska skapa trygghet i stadsdelen. Förhoppningen är att en av installationerna ska finnas kvar också efter att Lights in Biskopsgården är över för i år.

– Vi vill göra festivalen årligen och göra en installation permanent varje år. Det är i alla fall tanken, säger Jonathan Björk.

Hur ser du på risken för sabotage?

– Den finns såklart, men det är lite skillnad på tillfälliga och permanenta installationer ur säkerhetssynpunkt.

Förhoppningen är att samtliga installationer kan lysa igen till nästa vecka och att de guidade visningarna då kan återupptas. Fram till dess lyser de delar av slingan som är intakta.

Vi är GBG