Spelglad. Ralf Gyllenhammar är spjuvern som aldrig tröttnar på Mustasch. Foto: Ted Lindén

Stolt Mustasch siktar mot USA

I 20 år har Mustasch manglat fram effektfulla riff allt mer övertygande. Nu ska bandet från Göteborg också övertyga den amerikanska publiken om sin förträfflighet. – Jag vet att man måste köpa en lott för att lyckas där. Men vi ska dit i höst, säger Ralf Gyllenhammar.

  • Publicerad 15:15, 10 maj 2018

Försök snicksnacka med Ralf Gyllenhammar om 20 år i hårdrockens tjänst och upplev en dialog som sjunker som en blyinfattad gråsten.

Han är märkligt fåordig, är på tillfälligt besök i Göteborg för att hjälpa sin gamla mor att skifta vinter- mot sommardäck. Dessutom väntar hans hustru nedkomsten av parets tredje barn när som helst. Nej, Ralf Gyllenhammar vill inte vara där han nu är. Men... det släpper.

Han må vara bister och ibland väldigt rak, säger saker utan krusiduller. Men han är också jovialisk, en gamäng som då surheten släpper är rolig och underhållande.

– När jag träffade min fru 2007 var jag öppen med att jag skulle vara bakis och att jag skulle vara borta. Det är tio år sedan vi blev ihop, säger Ralf Gyllenhammar, stockholmare sedan några år och som i höst lämnar familjen för Mustasch första USA-turné.

Han är nu trebarnsfar – barnet har hunnit bli fött sedan intervjun gjordes – något som tillkännagavs på hans Instagramkonto.

Han är också med nytt album tillsammans med Mustasch, bandet han startade 1998 tillsammans med Hannes Hansson, Mats "Dojan" Hansson och Mats "Stam" Johansson.

Bara "Stam" är kvar från originalsättning, men Ralf Gyllenhammar trivs förtäffligt med den sättningen som bandet nu består av.

– Om jag rankar är det delad förstaplats, ja dött lopp mellan förstaupplagan och den här, säger han.

Nya albumet "Silent killer" är ett trendbrott mot ett delvis annorlunda sound. Rent och hårt som i Rammstein, men med med bandets karaktäristiska riffsäkerhet och, självklart, med Ralf Gyllenhammars stålkäke som levererar distinkt sång.

– Det förra albumet var inte vi, säger han om "Testosterone". Producenten ville att vi skulle vara mörka och tunga och vi tänkte "varför inte?". Men det blev inte bra, säger Ralf Gyllenhammar.

– Mustasch ska vara sprit, hamburgare och raggarbil.

Till "Silent killer" har Ralf Gyllenhammar också tagit klivet tillbaka beträffande låtskrivandet och fokuserat på texterna. Åtminstone delvis.

Han har fortsatt samarbetet med Drömriket tillsammans med In Flamesgitarristen Niclas Engelin, som bidrar med låtar också på Mustaschalbumet.

– Vi har gjort en låt som jag skrev till Blåvitt, säger IFK-supportern Ralf Gyllenhammar.

– Men "Marsch of the Angels" kom aldrig med, så den får vi göra till Drömriket istället.

Mustasch 20 år

Bildades: 1998 i Göteborg av Ralf Gyllenhammar och Hannes Hansson tillsammans med trummisen Mats "Dojan" Hansson och basisten Mats "Stam" Johansson.

Aktuella: Med nya albumet "Silent killer". Har precis avslutat en Sverigeturné med Hardcore Superstar. Klara för sin första USA-turné i höst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG