Stor halkrisk på Göteborgs cykelbanor

Göteborgs cykelbanor täcks av höstlöv, löv som ställer till det för många cyklister. – Våra resurser räcker helt enkelt inte till, säger Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret.

  • Publicerad 09:39, 29 okt 2016

Höstträden har satt färg på Göteborgs parker och alléer men när löven börjar falla ställer det till problem för stadens cyklister. De härliga färgerna förvandlas till en hal och brun sörja som täcker cykellederna och det är flera cyklister som har halkat om kull.

– Jag halkade en gång tidigare och sedan den gången kör jag alltid lite försiktigare när jag passerar ett område med mycket löv, säger Björn Stenborg som dagligen tar cykeln dit han ska.

Många upprörda

På flera cykelforum på Facebook är det många som är upprörda över att ingen tar tag i problemet. Men det är lättare sagt än gjort menar Stefan Risedahl, planerings ledare på trafikkontoret.

– Det är jättesvårt att veta när träden lövar och inte. I samband med frostnätter brukar det falla extra mycket löv och är det då tjäle i marken fryser löven fast och då är det ingen ide att åka ut med sopbilen, säger han.

Resurserna räcker inte

Stefan förklarar att det resursmässigt skulle vara omöjligt att enbart fokuserade på att hålla cykelbanorna lövfria.

– Det skulle kräva otroliga resurser för att vi skulle kunna hålla cykelbanorna varje dag, säger han.
Men Björn Stenborg tänker inte låta det höstiga väglaget stoppa honom och han har förståelse för att det är ett svårt problem att lösa

– I den bästa av världar skulle det inte vara några löv på cykelbanan med jag förstå ju att det är en i princip omöjlig uppgift, avslutar han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG