Stor halkrisk på Göteborgs cykelbanor

Göteborgs cykelbanor täcks av höstlöv, löv som ställer till det för många cyklister. – Våra resurser räcker helt enkelt inte till, säger Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret.

  • Publicerad 09:39, 29 okt 2016

Höstträden har satt färg på Göteborgs parker och alléer men när löven börjar falla ställer det till problem för stadens cyklister. De härliga färgerna förvandlas till en hal och brun sörja som täcker cykellederna och det är flera cyklister som har halkat om kull.

– Jag halkade en gång tidigare och sedan den gången kör jag alltid lite försiktigare när jag passerar ett område med mycket löv, säger Björn Stenborg som dagligen tar cykeln dit han ska.

Många upprörda

På flera cykelforum på Facebook är det många som är upprörda över att ingen tar tag i problemet. Men det är lättare sagt än gjort menar Stefan Risedahl, planerings ledare på trafikkontoret.

– Det är jättesvårt att veta när träden lövar och inte. I samband med frostnätter brukar det falla extra mycket löv och är det då tjäle i marken fryser löven fast och då är det ingen ide att åka ut med sopbilen, säger han.

Resurserna räcker inte

Stefan förklarar att det resursmässigt skulle vara omöjligt att enbart fokuserade på att hålla cykelbanorna lövfria.

– Det skulle kräva otroliga resurser för att vi skulle kunna hålla cykelbanorna varje dag, säger han.
Men Björn Stenborg tänker inte låta det höstiga väglaget stoppa honom och han har förståelse för att det är ett svårt problem att lösa

– I den bästa av världar skulle det inte vara några löv på cykelbanan med jag förstå ju att det är en i princip omöjlig uppgift, avslutar han.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00