INVIGT. Hemköp var först ut att öppna dörrarna för Backaborna i nya Handelshuset.

Stor inflyttningsfest på Selma Lagerlöfs Torg

Det efterlängtade nya Selma Lagerlöfs Torg är invigt. I alla fall delar av det. Först ut var det nya handelshuset som öppnade upp med festligheter på torget och i det nya parkstråket.

  • Publicerad 11:58, 30 aug 2019

Kön ringlar lång över det splitternya men knappt färdiga Selma Lagerlöfs Torg. Hemköp i det nya handelshuset är först ut att öppna dörrarna och locka Backaborna till deras nya mötesplats.

– Välkomna allihop. Det är jätteroligt att se så mycket folk. Det verkar som livsmedel är något som drar. Det ska bli jättespännande och vi hoppas att ni ska tycka att det är fint.

Krister Blom, butikschef på nya Hemköp hälsar hjärtligt på Backaborna. Han klipper det symboliska bandet och tillsammans med kön försvinner han in butiken.

– Det här är vad Backa behöver, att få ett riktigt torg. Torget och bebyggelsen runt om, är efterlängtade, säger en Backabo som bott i området i nästan 45 år.

"Trogna sitt torg"

Första spadtaget för det nya torget togs för omkring två år sedan. Nu är första etappen i stort sett färdigställd.

Den omfattas av det nya handelshuset med parkeringsgarage, ett nytt stadsdelshus med rum för kultur, ett helt nytt torg och ett nytt parkstråk.

Selmas parkstråk tar form

– Det har varit ett tufft, tajt och spännande projekt med många aktörer, både privata och kommunal. Samtidigt har Backaborna varit väldigt tålmodiga och trogna sitt torg trots allt byggstök, säger Jonas Lissel, fastighetsförvaltare på GöteborgsLokaler.

Flyttar in allteftersom

Under hösten kommer fler verksamheter och butiker flytta in i Handelshuset allteftersom. På gaveln ut mot Litteraturgatan öppnar vårdcentral och folktandvården upp i nya lokaler.

I oktober tar Framtidens Byggutveckling över det gamla handelshuset som ska rivas för att göra plats åt bland annat ett äldreboende, lokaler och nya bostadshus.

Så blir Selma stad – hus för hus

– I kommande projekt byggs det en massa nya bostäder. Det gör att det blir en förtätning och att fler människor kommer att vara på platsen och det skapar i sin tur en trygghetskänsla, säger Kathleen Hahne, centrumutvecklare GöteborgsLokaler och fortsätter.

– I helgen är det inflyttning i de första 87 lägenheterna. De boende där blir våra första nya Selma Stad-bor.

"Ett vardagsrum"

Träd och växter kommer att planteras löpande i området. Förhoppningen är att torget ska vara helt färdigt om fyra, fem år.

– Vi tror att det blir en ny skön samlingsplats, ett vardagsrum för Backaborna, säger Jonas Lissel.

Invigningsfestligheterna slutar inte här. Näst på tur är Stadsdelshuset som redan står färdigt för medarbetare och verksamheter. Allmänheten hälsas välkomna 27 september med aktiviteter och torgfest.

De flyttar till Selma stad

Invigningsprogrammet 30 -31 augusti

Selma stads byggaktörer finns på plats på torget. Under de tre invigningsdagarna blir det bland annat guidade tur genom parkstråket, bygge av insektshotell, snickeri med POP UP bygglek, dansuppvisningar, musik, föreningsaktiviteter pågår. Det blir fina erbjudanden från företagarna vid torget, cirkusskola, trollkarl, dansuppträdanden, Göta Lejon Ungdomsorkester och en hel del till.

30 augusti:

KL 13-15 Bygg insektshotell i parkstråket med byggmaterial och bygghjälp. I ett insektshotell kan du få vildbin att bosätta sig i trädgården eller på balkongen.

KL 13-16 Cirkus unik cirkusskola hittar ni i parkstråket.

KL 14.00 Park och Naturs projektledare startar vid statyn ”Pojken och fågeln” för fortsatt guidning genom parkstråket där de berättar om hur parkstråket växer fram.

KL 14-18 Smakprov, aktiviteter och öppningserbjudanden på Hemköp och i övriga butiker vid torget. Föreningsaktiviteter och musik. Selma stads byggaktörer finns på plats i tältet på torget.

KL 15.30 Dansuppvisning i parkstråkets plazadel med ”Confident motions” från Artistique DANCE & Performs dansskola i Selma Stad.

KL 15-18 Trollkarlen Ason Bson Cson minglar på torget.

31 augusti:

KL 11-14 Smakprov, aktiviteter, öppningserbjudanden, kaffe och tårta på Hemköp och i övriga butiker vid torget. Föreningsaktiviteter och musik. Selma stads byggaktörer finns på plats i tältet på torget. Ponnyridning, fiskdamm, ansiktsmålning och besök från Ladan Backa Västergård som kommer med getter och smådjur.

KL 12 Göta Lejon ungdomsorkester uppträder.

KL 12.30 Dansföreningen "Får ja lov" har uppvisning.

KL 13 Göta Lejon ungdomsorkester uppträder.

KL 13.30 Dansföreningen "Får ja lov" har uppvisning.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG