Just nu pågår en stor, myndighetsöverskridande insats mot brott i Göteborgs Hamn. Foto: Anna Hammarbäck

Stor insats mot brott i Göteborgs Hamn

Nu synar polis, tull och Kustbevakningen åkerierna i Göteborgs Hamn. "Vi är säkra på att kontrollerna bidrar till att åkerierna följer regelverken", säger trafikpolisen Kjell Andersson.

  • Publicerad 05:00, 11 sep 2020

Det är Kustbevakningen, Länsstyrelsen, Tullen och Arbetsmiljöverket som tillsammans med trafik- och gränspoliser som nu genomför en stor insats i Göteborgs Hamn för att kontrollera att yrkestrafiken håller sig till regelverket. 

– Vi tittar på lastsäkringar, brott mot cabotagereglerna och brott mot kör- och viloregler, berättar Kjell Andersson, trafikpolisen, i ett pressmeddelande. 

De andra myndigheterna fokuserar samtidigt på, bland annat, lastbärare och containers för att se till att de följer reglerna för arbetsmiljö och avfallshantering. 

Kontrollerar farligt gods

Utöver att utföra kontroller på yrkestrafiken innefattar även insatsen att se över farligt gods. Att frakt klassas som farligt gods kan innebära att den är felaktigt eller osäkert lastad. Det kan också innebära att föraren saknar det tillstånd som krävs för att transportera farliga ämnen. 

Enligt polisen anlitar vissa företag systematiskt chaufförer utan tillstånd, eftersom de kostar mindre. Följden blir att de verksamheter som följer regelverken konkurreras ut. 

– Vi är säkra på att kontrollerna bidrar till att åkerierna följer regelverken, säger Kjell Andersson.

Ett tätare samarbete 

Förutom ett brottsförebyggande arbete innebär även insatsen ett tätare samarbete myndigheter emellan, menar Kjell Andersson. 

– När vi är flera myndigheter på plats så lär vi känna varandra, vilket skapar nya kontaktvägar. Vi kan också dra nytta av varandras verktygslådor inom våra respektive myndighetsområden. Vi kan snabbt och enkelt lämna över ärenden till varandra. På så vis verkar vi gemensamt mot brottslig verksamhet.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11