Just nu pågår en stor, myndighetsöverskridande insats mot brott i Göteborgs Hamn. Foto: Anna Hammarbäck

Stor insats mot brott i Göteborgs Hamn

Nu synar polis, tull och Kustbevakningen åkerierna i Göteborgs Hamn. "Vi är säkra på att kontrollerna bidrar till att åkerierna följer regelverken", säger trafikpolisen Kjell Andersson.

  • Publicerad 05:00, 11 sep 2020

Det är Kustbevakningen, Länsstyrelsen, Tullen och Arbetsmiljöverket som tillsammans med trafik- och gränspoliser som nu genomför en stor insats i Göteborgs Hamn för att kontrollera att yrkestrafiken håller sig till regelverket. 

– Vi tittar på lastsäkringar, brott mot cabotagereglerna och brott mot kör- och viloregler, berättar Kjell Andersson, trafikpolisen, i ett pressmeddelande. 

De andra myndigheterna fokuserar samtidigt på, bland annat, lastbärare och containers för att se till att de följer reglerna för arbetsmiljö och avfallshantering. 

Kontrollerar farligt gods

Utöver att utföra kontroller på yrkestrafiken innefattar även insatsen att se över farligt gods. Att frakt klassas som farligt gods kan innebära att den är felaktigt eller osäkert lastad. Det kan också innebära att föraren saknar det tillstånd som krävs för att transportera farliga ämnen. 

Enligt polisen anlitar vissa företag systematiskt chaufförer utan tillstånd, eftersom de kostar mindre. Följden blir att de verksamheter som följer regelverken konkurreras ut. 

– Vi är säkra på att kontrollerna bidrar till att åkerierna följer regelverken, säger Kjell Andersson.

Ett tätare samarbete 

Förutom ett brottsförebyggande arbete innebär även insatsen ett tätare samarbete myndigheter emellan, menar Kjell Andersson. 

– När vi är flera myndigheter på plats så lär vi känna varandra, vilket skapar nya kontaktvägar. Vi kan också dra nytta av varandras verktygslådor inom våra respektive myndighetsområden. Vi kan snabbt och enkelt lämna över ärenden till varandra. På så vis verkar vi gemensamt mot brottslig verksamhet.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40