Olaglig övervakning. Nattklubben tvingas plocka ner flera kameror. Foto: Mostphotos

Stor nattklubb hade olagliga övervakningskameror

En stor nattklubb i Göteborg har övervakat sin personal med kameror i flera utrymmen. Nu kräver Datainspektionen att man plockar ner flera av dem eftersom övervakningen skett i strid med lagen.

  • Publicerad 14:24, 5 apr 2018

Datainspektionens tillsyn av klubben påbörjades efter ett anonymt klagomål om att bolaget satt upp övervakningskameror i personalens omklädningsrum.

Något som klubben bestridit, men vid ett besök har Datainspektionen kunnat konstatera att man bedriver olaglig kameraövervakning i flera utrymmen. Totalt fanns vid inspektionen åtta kameror monterade i lokalerna. Nu tvingas man ta ner de som suttit i personalentrén, i ett kontor på nattklubben och i ett "vaktrum" som enligt bolaget används för att övervaka omhändertagna gäster och personal i väntan på polis.

Enligt bolaget är syftet med övervakningen bland annat att förebygga brott och förhindra olyckor. De uppger själva att obehöriga ofta tar sig in i personalutrymmen och man haft flera incidenter med stölder och droger på platser i lokalerna där allmänheten inte har tillträde.

Förutom att klubben nu måste ta ner kamerorna ur de aktuella utrymmena, kräver Datainspektionen också att man skyltar tydligare om sin kameraövervakning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG