Foto: SLS/Mostphotos

Stor ökning av badolyckor

Fram till 1 juli har 62 personer i Sverige omkommit genom drunkning i år. I rekordvarma maj drunknade 21 personer vilket är det högsta talet sedan 2003.

  • Publicerad 06:10, 9 jul 2018

Det som sticker ut i årets statistik är att allt fler omkommer i badolyckor och färre förolyckats i samband med fritidsbåtolyckor.

Läs också: Ung man död efter drunkningsolycka

– Så är det. Det är fler som utsätter sig för fara och det blir tydligt att det ofta inte handlar om simkunnighet utan om kunskaper om säkerhet. Om du utsätter dig för större faror än vad du klarar så spelar det ingen roll om du är simkunnig. Det kan vara att man är ute några stycken och en inte orkar lika mycket som de andra, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef på Svenska Livräddningssällskapet i Göteborg.

Vilka är det som förolyckas?

– Tidigare brukade man tala om män, 55 plus som åker båt utan flytväst. Men nu när det är många badolyckor så gäller det hela åldersspannet, men framförallt barn och ungdomar.

Svenska livräddningssällskapet satsar med de knappa resurser de har. Med start den 9 juli har de sim- och livräddningsskolor i Billdal, Marholmen, Fiskebäck, Härlanda tjärn och Bergsjön.

– Man behöver en erfarenhet av att simma utomhus. Det är en väldig skillnad mellan en bassäng och öppet hav eller en sjö, säger Tina Heiker Hult.

Läs också: Man drunknade i vallgraven

Samtidigt som simskolorna startar upp startar Svenska Livräddningssällskapet också sin bevakning med livräddare vid Askimsbadet, Fiskebäcksbadet och Bergsjöbadet mellan 10 och 18 på vardagar.

Vad ska man som vuxen tänka på innan man badar?

– Som vuxen måste du ha koll på vad du själv klarar av och inte överskatta din förmåga. Har du simmat 200 meter i år? När det gäller vuxna som badar med barn så handlar det om att vara vid barnet, en armlängds avstånd för det kan gå på en sekund innan de är borta. Speciellt på en badplats mycket folk.

Vad ska ungdomar tänka på?

– Egentligen samma sak där. Ta reda på vad du klarar. Om man simmar ut 500 meter så är det 500 meter tillbaka också. Sedan ska man inte utsätta varandra för saker, inte hetsa varandra. Vatten är inte farligt, men okunskapen gör att det blir farligt, säger Tina Heiker Hult.

Omkomna genom drunkning i juni

Bad 2018: 12
Bad 2017: 3

Fiske 2018: 1
Fiske 2017: 3

Fritidsbåt 2018: 1
Fritidsbåt 2017: 3

Övriga 2018: 10
Övriga 2017: 4

Källa: SLS

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG