DÖMD. I somras dömdes mannen till fyra år och nio månaders fängelse för bland annat ett grovt bedrägeriförsök mot statliga Eksportkreditt i Norge. Foto: Jason Baxter

Stor skattesmäll för ”Trustormannen”

Den så kallade ”Trustormannen” avtjänar ett knappt fem år långt fängelsestraff bland annat grovt bedrägeriförsök. Nu kommer Skatteverket med nästa smäll – ett krav på 874 000 kronor.

  • Publicerad 14:29, 10 jan 2020

"Trustormannen" från Göteborg har gjort sig känd för flera bedrägerier. Inte minst för den uppmärksammade "Trustor-härvan" som för tio år sedan ledde till att mannen dömdes till ett och ett halvt års fängelse. Han hade då förskingrat runt 20 miljoner kronor till stiftelser han själv kontrollerade.

Senast i somras dömdes mannen tillsammans med en kompanjon till fyra år och nio månaders fängelse för bland annat grovt bedrägeriförsök. De båda männen försökte på falska grunder via deras Göteborgsföretag ta ett lån på cirka 120 miljoner kronor från det norska statliga bolaget Eksportkredit.

Nu kommer nästa smäll för den så kallade "Trustormannen". Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Skatteverket har kommit med ett krav på 874 000 kronor som ska betalas in senast den 27 januari. Mannen, som är i 50-årsåldern, har vädjat om att få beslutet uppskjutet med hänvisning till att han inte kunnat ta del av Skatteverkets brev inifrån anstalten.

Skatteverket tillbakavisar mannens uppgifter efter att de varit i kontakt med Kriminalvården och då fått bekräftat att interner får ta del av myndigheters brev till dem.

"Dessutom visar dina svar till Skatteverket att du har tagit del av Skatteverkets förslag till beslut", skriver myndigheten.

Utöver det personliga skattekravet riktar Skatteverket ett separat krav på 700 000 kronor som de båda männens gemensamma bolag.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57