Vikariebrist. Svårt med bemanningen i skolan i coronatider. Foto: Mostphotos

Stor vikariebrist i Göteborg – "500 räcker inte"

Det är hög personalfrånvaro i Göteborgsskolorna nu i coronatider. Varje dag kallas 500 vikarier in men det räcker inte. "Situationen är ansträngd", säger coronasamordnaren.

  • Publicerad 05:43, 24 nov 2020

Siuationen är mycket ansträngd och många skolor menar att de har jättesvårt med bemanningen.

Anders Andrén, utbildningschef i Göteborgs grundskoleförvaltning. Foto: Göteborgs Stad

Uppmaningen om att stanna hemma vid minsta symptom förhindrar en utbredd smittspridning i grundskolorna där bekräftade fall av covid-19 har ökat markant de senaste veckorna.

Bekräftad smitta på över 100 skolor i Göteborg

Följden blir istället en hög personalfrånvaro på många skolor samtidigt som det är vikariebrist.

I normala fall behövs omkring 350 vikarier. Under pandemin har bemanningsenheten ökat upp till 500 vikarier.

– Det räcker inte. Situationen är mycket ansträngd och många skolor menar att de har jättesvårt med bemanningen för att det finns inga vikarier att boka.

I dagsläget är det 18 skolor runt om i Göteborg som uppger att lärarfrånvaron har en betydande påverkan på den ordinarie undervisningen. Det kan handla om att eleverna få möta olika vikarier varje dag eller att ämnen ställs in.

Hur stöttar ni dessa skolor?

– Vi går regelbundet ut med information om hur skolorna ska tänka och agera. Det finns även rutiner för hur rektorer ska hantera en situation utan tillräcklig bemanning som att förändra undervisningsinnehållet med färre antal ämnen beroende på elevernas ålder, säger Anders Andrén.

Han vill samtidigt understryka att trots den enorma påverkan på skolorna så lyckas rektorer, lärare och övrig personal upprätthålla en fungerande skola och undervisning.

– Vår personal och chefer gör heroiska insatser.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44