Överklagan. Markägare vill förändra Amundöns nya naturreservat. Foto: Göteborg Stad

Stora Amundön blir en fråga för regeringen

Beslutet om att klassa Stora Amundön som naturreservat har överklagats till regeringen. Dock väntas det bli en långdragen process innan något besked i frågan kommer ges.

  • Publicerad 09:31, 30 nov 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I februari i år beslutade byggnadsnämnden att Stora Amundön och Billdals skärgård ska bli naturreservat, en fråga som länge varit på tapeten då kommunen vill slå vakt om de naturvärden som finns på och runt ön.

Läs även: Beslutet: Amundön blir naturreservat

Men nu har boende i området överklagat beslutet då de haft synpunkter på reservatets gränsdragning.

– Det är privata markägare som har överklagat då de inte vill att delar av deras mark ska ingå i reservatet, säger Marie Nyberg, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

I ett första skede överklagades beslutet till Länsstyrelsen men de avslog alla överklaganden så nu har markägarna drivit det vidare till regeringen. Dock påverkar det inte naturreservatet i sin helhet menar Marie Nyberg.

Läs även: GU får miljonbelopp för att rädda ålgräset

– Det finns något som kallas ordningsföreskrifter i naturreservatet och de gäller trots att beslutet är överklagat. Du måste hålla din hund kopplad på Stora Amundön exempelvis – det är en ordningsföreskrift som gäller. Föreskrifterna som står på skylten vid naturreservatet gäller fortfarande.

Huruvida regeringen kommer gå på markägarnas linje eller inte är ett svar som kan komma att dröja. Särskilt i det läge Sverige är i nu vad gäller regeringsbildningen.

– Det kommer ta tid, hur långtid det kommer ta vet vi inte men jag skulle inte bli förvånad om det dröjer ett år innan vi får något svar, avslutar Marie Nyberg.

Läs även: Flera nya naturreservat I Göteborg

Vi är GBG

    Vi är GBG