Förlängda restider. Planerade banarbeten leder till långsammare tågtrafik under påskhelgen. Foto: Mostphotos

Stora reshelgen väntar – förlängda restider med tåg

En av årets största reshelger börjar i dag och många lämnar stan i bil eller med tåg. Under påsken kommer flera större banarbeten att påverka tågtrafiken, vilket kommer att leda till längre restider bland annat på sträckan Göteborg-Stockholm.

  • Publicerad 05:30, 29 mar 2018

Stephan Ray, SJ. Foto: SJ

Skärtorsdagen är en av de dagar på året då flest reser med SJ. Sedan blir det en dipp under själva helgen, innan sista dagarna på påsken då många reser hem igen.

Att Trafikverket genomför banarbeten under påskhelgen är inget nytt, utan handlar helt enkelt om att det är färre resenärer i omlopp än vanligt.

– Många banarbeten kommer att ske inte minst i storstadsområdena. De innebär viss påverkan på tågtrafiken men färre berörs än under en vardag då många arbetspendlar, säger Catrine Carlsson chef för avdelningen Trafik på Trafikverket.

En av de stora sträckorna som berörs är Göteborg-Stockholm. SJ kommer inte att ställa in några avgångar eller ersätta med buss längs sträckan, enligt presstjänsten. Däremot får man räkna med längre restider eftersom tågen leds via Borås istället för Alingsås, där ett banarbete ska utföras.

– Det gäller från sent på torsdagskvällen till 2 april. Men det ska stå på biljetten att restiden är förlängd. Det kan vara upp till två timmar längre restid, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Lokalt i Västra Götaland kommer det också att pågå en hel del spårarbeten under påskhelgen. Det påverkar flera av Västtågen som ställs in eller ersätts med buss på vissa sträckor (se faktaruta för detaljerad info).

Spårvagnstrafiken lokalt i Göteborg påverkas också under påskhelgen på grund av alla helgdagar. Skärtorsdagen är en vanlig dag med nattrafik, medan långfredagen trafikeras på samma sätt som en söndag med undantag för att man har nattrafik.

Annandag påsk har också söndagstrafik.

Så påverkas din resa i regionen

Västtågen Göteborg-Älvängen och Göteborg-Vänersborg-Åmål

Tågen vänder vid Gamlestaden station lördag kl 00.00 till söndag kl 18.00. Västtrafik hänvisar till spårvagn från Gamlestads torg.

Västtågen Göteborg-Strömstad

Tåget vänder i Ytterby fredag kl 00.00 till måndag kl 24.00. Bussersättning på sträckan Ytterby-Göteborg-Ytterby.

Västtågen Göteborg-Alingsås

Tåget vänder i Partille torsdag kväll, fredag och måndag, bussersättning på sträckan Partille-Göteborg-Partille.

Tåget är inställt hela sträckan Göteborg-Alingsås lördag-söndag, bussersättning på sträckan Alingsås-Göteborg-Alingsås.

Västtågen Göteborg-Skövde/Nässjö

Tåget vänder i Alingsås torsdag kväll, fredag och måndag, bussersättning på sträckan Alingsås-Göteborg-Alingsås.

Göteborg-Skövde/Nässjö vänder i Vårgårda lördag och söndag, bussersättning på sträckan Vårgårda-Göteborg-Vårgårda.

Västtågen Göteborg-Mariestad

Tåget vänder i Floda fredag och måndag, buss ersätter på sträckan Floda-Göteborg-Floda.

Göteborg-Mariestad vänder i Herrljunga lördag och söndag, buss ersätter på sträckan Vara-Göteborg-Vara.

Källa: Västtrafik

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG