Stora villor skjuter i höjden på bostadsmarknaden

Bostadspriserna fortsätter att stiga och i Göteborg ökade även villapriserna under årets första månad. Det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik. Under 2021 spås en fortsatt hög efterfrågan på större lägenheter, villor och fritidshus.

  • Publicerad 10:20, 5 feb 2021

Man har ökat radien för hur långt från stan man kan tänka sig att bo. Vi ser en tendens av att fler är beredda att flytta till kranskommunerna.

Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg Foto: Pressbild

I januari steg priset på bostadsrätter över hela Sverige med 1 procent medan villapriserna var oförändrade. I Göteborg däremot steg även villapriset lika mycket.

Det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik.

Trots coronapandemin fortsatte bostadspriserna att öka under 2020, främst på villor som i Storgöteborg steg med 12 procent.

Det kan jämföras med hela riket där ökningen var 13 procent. Mest ökade Storstockholm med 15 procent.

– I Göteborg såg vi en nedgång under mars och april, men sedan steg priserna igen innan sommaren, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

Att Göteborg till skillnad från resten av landet fick en ökning även av villapriserna menar han kan bero på att exempelvis Stockholm och Skåne hade en större utveckling perioden före.

– Det är lite gummibandseffekt.

Slagit mot unga

Enligt Sven-Erik Kristensen har coronapandemin lett till att efterfrågan på mindre lägenheter sjunkit, medan större bostadsrätter och villor ökat, något som kan bero på vilka branscher som drabbats hårdast ekonomiskt.

– Pandemin har slagit mot visstidsanställa och anställda inom exempelvis restaurang, rese- och upplevelsebranschen där många unga jobbar. Det har gjort att de billigare och mindre lägenheterna inte haft samma kundtillströmning.

Hemarbete tror han gjort att många som stått i valet och kvalet att köpa större bostad gjort slag i saken.

– Man har även ökat radien för hur långt från stan man kan tänka sig att bo. Vi ser en tendens av att fler är beredda att flytta till kranskommunerna.

Rusning till fritidshus

Pandemin har gjort att även de dyra husen i exklusiva områden i områden som Hovås och Örgryte ökat något mer än vad man trott under 2020.

– Många avvaktar med att köpa bostäder utomlands och investerar på hemmaplan istället. Marknaden för dyrare bostäder är inte heller så konjunkturkänslig.

Resestoppet har även ökat efterfrågan på fritidshus och under förra året ökade priserna med 12 procent.

– Den utvecklingen kommer vi nog att fortsätta se under 2021, fast kanske inte lika tydlig.

Prisstatistik bostäder

Bostadsrätter

Riket: Jan +1% 12 mån +7%

Storgöteborg: Jan +1% 12 mån +7%

Centrala Göteborg: Jan +1% 12 mån +5%

Villor:

Riket: Jan 0% 12 mån +13%

Storgöteborg: Jan +1% 12 mån +15%

Fritidshus

Riket: 12 mån +12%

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG