Framtidstro. "Vi på Volvo Cars är fast övertygade om att med involvering av engagerade invånare och fokus på konkreta aktiviteter som gör verklig skillnad så kan Tynnered, och andra stadsdelar, bli till plantskolor för både talang och affärsidéer" säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef på Volvo Cars i ett pressmeddelande. Foto: Mostphotos

Storsatsning ska få Tynnered bort från svartalistan

År 2025 ska Tynnered inte längre vara ett särskilt utsatt område utan präglas av framtidstro och entreprenörskap. Som ett led mot att nå målet inleds nu ett unikt samarbete mellan tre tunga aktörer.

  • Publicerad 18:10, 8 apr 2021

Baserat på Framtidens erfarenhet från Gårdsten vet vi att det är möjligt att förflytta särskilt utsatta områden bort från polisens lista.

Opaltorget har rustats upp och ny bebyggelse växer fram i Tynnered. Till hösten startar Räddningsmissionen sin första "communityskola" i området.

Under våren inleds även ett unikt samarbete mellan det kommunala fastighetsbolaget Framtiden, Volvo Cars och Stena Fastigheter, som ytterligare ett steg mot målet: Att Tynnered om fyra år inte längre ska finnas med på polisens lista över särskilt utsatta områden.

Samarbetet är långsiktigt och innebär satsningar på skola, fritid, arbete och hållbar stadsutveckling.

Efter knivskärningen: Tynneredsbor vandrar för trygghet

Gårdsten inspirerar

– Baserat på Framtidens erfarenhet från Gårdsten vet vi att det är möjligt att förflytta särskilt utsatta områden bort från polisens lista. Framtidens strategi för att lyckas med samma förflyttning i fler områden är fokus på framtidstro och trygghet genom det vi kallar superförvaltning. Samarbetet med Volvo Cars och Stena Fastigheter kommer att visa på kraften när många aktörer, offentliga och privata, drar åt samma håll, säger Terje Johansson VD och koncernchef, Framtiden i ett pressmeddelande.

Bland de första insatserna ingår bland annat utökad läxhjälp och frukost i skolan och en fördubbling av antalet sommarjobb hos bolagen.

Under 2021 kommer bolagen även gemensamt besluta om en större jobbsatsning genom en ”jobbtrappa” för ungdomar från Tynnered.

Han vill öppna upp världen för Tynnereds unga

Avsikten är att samarbetet långsiktigt ska resultera i:

- Att Tynnered blir en destination för många Göteborgare

- En attraktiv skola där eleverna kommer från området och från övriga Göteborg

- Bättre skolresultat än snittet i Göteborg

- 1 500 sommarjobb

- Jobbtrappa för 300 ungdomar

- 500 långsiktiga arbetstillfällen och ökad anställningsbarhet

- 100 nya etablerade företag

- Erbjudande om moderna mobilitetslösningar till alla som bor i Tynnered

- 600 nya bostäder i olika upplåtelseformer

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00