Utomhusträning. Björlanda kan få en ny friidrottsanläggning. Foto: Mostphotos

Storsatsningen: Ny friidrottsarena planeras i Björlanda

När Rambergsvallen revs och ersattes av fotbollsarena, försvann också möjligheten till friidrottsträning. Men 2019 är planen att en ny utomhusarena ska börja byggas i Björlanda. IF Kville, som just nu växer så det knakar, jublar över beskedet.

  • Publicerad 08:00, 11 dec 2016

Det påtänkta området ligger norr om Skra Bro och används i dag till jordbruk. Men nu kan snart en detaljplan vara på gång för området, vilket betyder att bygget av en ny friidrottsanläggning kan bli verklighet.

– Det är en traditionell friidrottsanläggning vi tänker oss. Markförhållandena är bra här och det ligger en skola på promenadavstånd. Björlanda var ett alternativ som friidrotten själva förordade och det har varit naturligt för oss att välja det, säger Gösta Malmryd, planerings- och utredningschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Inför kommande år finns 60 miljoner avsatta för investeringen och förhoppningen är att den nya friidrottsanläggningen i bästa fall ska kunna färdigställas 2019. En skiss visar en arena för alla grenar, läktare, omklädningsrum, förråd, klubbhus och parkering.

Byggplanerna är goda nyheter för IF Kville, en ständigt växande klubb. Sedan Rambergsvallen revs för några år sedan har man tränat inomhus i Björlandahallen, men behovet av en utomhusarena är stort.

– Det är fantastiska nyheter och vi håller verkligen tummarna. Barn och unga ska vara utomhus och idrotta, man ska inte behöva vara inne, säger sportchef Anders Walther.

Klubben har i dag 900 medlemmar varav ungefär 700 är aktiva idrottare på olika nivåer. Ungdomar över femton år tränar i Friidrottens hus eller på Slottsskogsvallen under sommaren, men övriga får dela på Björlandahallen.

– Säg att det är 400 ungefär som tränar i samma hall. Vi är trångbodda och det är för liten yta för all verksamhet vi har. Nu får vi köra dubbla grupper i hallen, säger han.

– Nu hoppas vi verkligen att det blir av till 2019, vi behöver komma igång. De ungdomar vi har växer ur hallen.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57