Utomhusträning. Björlanda kan få en ny friidrottsanläggning. Foto: Mostphotos

Storsatsningen: Ny friidrottsarena planeras i Björlanda

När Rambergsvallen revs och ersattes av fotbollsarena, försvann också möjligheten till friidrottsträning. Men 2019 är planen att en ny utomhusarena ska börja byggas i Björlanda. IF Kville, som just nu växer så det knakar, jublar över beskedet.

  • Publicerad 08:00, 11 dec 2016

Det påtänkta området ligger norr om Skra Bro och används i dag till jordbruk. Men nu kan snart en detaljplan vara på gång för området, vilket betyder att bygget av en ny friidrottsanläggning kan bli verklighet.

– Det är en traditionell friidrottsanläggning vi tänker oss. Markförhållandena är bra här och det ligger en skola på promenadavstånd. Björlanda var ett alternativ som friidrotten själva förordade och det har varit naturligt för oss att välja det, säger Gösta Malmryd, planerings- och utredningschef på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Inför kommande år finns 60 miljoner avsatta för investeringen och förhoppningen är att den nya friidrottsanläggningen i bästa fall ska kunna färdigställas 2019. En skiss visar en arena för alla grenar, läktare, omklädningsrum, förråd, klubbhus och parkering.

Byggplanerna är goda nyheter för IF Kville, en ständigt växande klubb. Sedan Rambergsvallen revs för några år sedan har man tränat inomhus i Björlandahallen, men behovet av en utomhusarena är stort.

– Det är fantastiska nyheter och vi håller verkligen tummarna. Barn och unga ska vara utomhus och idrotta, man ska inte behöva vara inne, säger sportchef Anders Walther.

Klubben har i dag 900 medlemmar varav ungefär 700 är aktiva idrottare på olika nivåer. Ungdomar över femton år tränar i Friidrottens hus eller på Slottsskogsvallen under sommaren, men övriga får dela på Björlandahallen.

– Säg att det är 400 ungefär som tränar i samma hall. Vi är trångbodda och det är för liten yta för all verksamhet vi har. Nu får vi köra dubbla grupper i hallen, säger han.

– Nu hoppas vi verkligen att det blir av till 2019, vi behöver komma igång. De ungdomar vi har växer ur hallen.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11