FIRAR. Abdullahi Mohamed( MP) bjuder tillsammans med Karin Pleijel (MP) Abdillahi Husseil på tårta. Abdillahi Husseil har sedan 20 år varit med och drivit ett företag i Gårdstens centrum. Foto: Klas Eriksson

Stort firande i Gårdsten – stryks från polisens värsta lista

Gårdsten klassas inte längre som ett särskilt utsatt område. Det firas såklart av politiker, boende, polisen och representanter från Gårdstensbostäder som tillsammans har lyckats vända trenden.

  • Publicerad 12:04, 5 mar 2019

TÅRTKALAS. Karin Peijel (MP) firar i Gårdstens centrum tillsammans med Bushra Ali som bott många år i Gårdsten. Foto: Klas Eriksson

– Resan går vidare och slutar aldrig. Vi måste fortsätta tillsammans för att göra Gårdsten ännu tryggare och bättre, säger Michael Pirosanto, vd på Gårdstensbostäder som i dag, tisdag bjuder på tårta igen i Gårdstens centrum.

Officiellt ströks Gårdsten från polisens lista på särskilt utsatta områden den 1 mars i år. Anledningen till att området har uppgraderats handlar bland annat om att brottsligheten har minskat med 20 procent de två senaste åren.

– Vi har ingen öppen narkotikaförsäljning och den otillåtna påverkan mot polis har nästan helt upphört. Vi har signaler på att det fungerar väldigt bra där nu och då finns det ingen anledning att ha med området på listan, sa Ulf Merlander, polisintendent, Storgöteborg nordost till Göteborg Direkt tidigare i år.

Gårdsten – inte längre ett särskilt utsatt område

Resultatet av 22 års arbete

Både polisen i nordost och politiker vill framhäva det långsiktiga trygghetsarbetet som Gårdstensbostäder har drivit sedan slutet av 1990-talet.

– Det här visar att det med långsiktigt och ihärdigt arbete går att förändra, lyfta och förvandla ett bostadsområde. Det är ett långsiktigt arbete där de boende i området inkluderats som har vänt utvecklingen i Gårdsten. Fler övervakningskameror och hårdare tag löser vissa, men inte alla problem, säger Karin Pleijel (MP) som var på plats i Gårdsten den 1 mars och firade med de boende.

Partikollegan Abdullahi Mohamed håller med och hoppas att andra områden tar efter.

– Gårdsten blir en förebild för andra utsatta områden. Vi i Miljöpartiet har kämpat för att göra det till ett bättre område. Jag hoppas verkligen att det blir lika bra i andra utsatta områden, säger Abdullahi Mohamed (MP) som själv bor i Biskopsgården som är med på polisens lista över särskilt utsatta områden.

Fakta: Utsatta områden

Särskilt utsatt område – kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.

Riskområde – kännetecknas av att det befinner sig i riskzonen att bli ett särskilt utsatt område. Något eller några av de fastställda kriterierna saknas. Läget anses alarmerande.

Utsatt område – är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.

Särskilt utsatta områden i Göteborg: Biskopsgården, Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Lövgärdet och Tynnered.

Källa: Polisen

Program – Gårdsten Centrum: 4 och 5 mars

Klockan 13.00, 15.00 och 17.00:

VD Michael Pirosanto berättar om Nya Gårdsten samt musikunderhållning av Janschie och Anders.

Klockan 15.00:

Tårtkalas – Alla besökare bjuds på tårta och kaffe

Klockan 12.00-18.00:

Boutställningen öppen. Serneke är på plats för att prata om byggnationerna som planeras vid Gårdstens Centrum.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57