Panel. Dialogen leddes av den tidigare politiska chefredaktören Alice Teodorescu Måve. I panelen fanns bland andra Axel Darvik (L) 1:e vice ordförande kommunstyrelsen, Alireza Akhondi (C) Arbetsmarknadspolitisk talesperson, Jonas Attenius (S) kommunstyrelsen, Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom Svenskt Näringsliv och Axel Josefson (M) kommunalråd. Foto: Per-Erik Eriksson

Stort intresse för Frölunda torgs modell

Kan Frölunda torgs praktikmodell bli en inspiration för hela landet? Det var en fråga som debatterades under ett välbesökt seminarium i köpcentrumet i måndags.

  • Publicerad 11:19, 1 dec 2021

Vi vill vara en inspiration för andra och hoppas att fler vill göra likadant.

Sedan 2017 har Frölunda torg arbetat med en unik modell för validerade praktikplatser, som ett led i att motverka segregation och underlätta utlandsföddas inträde på arbetsmarknaden.

Genom Centrumakademin, som utvecklats genom ett samarbete mellan Skandia Fastigheter, Talangakademin, Skandias stiftelse Idéer för livet, Arbetsförmedlingen och Kompetenscenter i Göteborgs stad, får personer som står utanför arbetsmarknaden chans till sex veckors validerad praktik.

Moderatledaren besökte

Av 250 deltagare har en fjärdedel fått anställning och flera har gått vidare till studier eller annan verksamhet, enligt Skandia Fastigheter.

I måndags samlades representanter från Centrumakademin, näringslivet, ledande politiker och före detta praktikanter på Frölunda torg för att lyfta modellen i ett seminarium.

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson passade på att besöka seminariet under en blixtvisit i Göteborg.

– Vi vill vara en inspiration för andra och hoppas att fler vill göra likadant, säger Katarina Noré, kommunikation och marknadschef Skandia Fastigheter.

Burgare, vintage och heminredning till torget

Vi är GBG