Stort stöd för Afghanistans befolkning

Gåvorna till Svenska Afghanistankommittén strömmar in. På bara ett par dagar har svenska folket samlat in över en miljon kronor. ”Trycket är så högt att vi har svårt att säga hur stora belopp det rör sig om”, säger kommunikationschefen Niclas Ericsson.

  • Publicerad 05:30, 18 aug 2021

Niclas Ericsson, chef för kommunikationsenheten Svenska Afghanistankommittén Foto: Ola Jacobsen

Talibanernas snabba övertagande av Afghanistan har rört upp känslor över hela världen. Många som har sett de fasansfulla bilderna från Kabul reagerar med förtvivlan och vill hjälpa till.

Sedan maktövertagandet i söndags har Svenska Afghanistankommittén fått in tusentals gåvor och massor av nya medlemmar.

– Många har också valt att bli månadsgivare och då ser vi inte pengar på vårt konto än, utan de trillar in varje månad. Pengarna behövs verkligen, så det är fantastiskt fint, säger Niclas Ericsson, chef för den svenska kommunikationsenheten.

Även göteborgarna

Även Svenska Afghanistankommitténs lokalförening i Göteborg har märkt ett ökat tryck från göteborgarna. Framförallt har aktiviteten på föreningens facebooksida intensifieras och många har hört av sig med frågor om medlemskap.

– Även om vi inte berörs lika mycket i den lokala föreningen som man gör på riksnivå märker vi av ett ökat intresse, säger Tomas Jansson som är ordförande i kommitténs lokalförening i Göteborg.

Kändisar engagerar sig

Situationen i Afghanistan har gått rakt in i hjärtat hos svenskarna som ser talibanernas etablering som en attack på mänskliga rättigheter. Reaktionerna har varit starka från alla håll.

Kommunikationschefen Niclas Ericsson berättar att många kända personer, fackförbund och politiska ungdomsförbund har startat egna insamlingar i sociala medier till förmån för Afghanistans befolkning.

– Och förstås massa vanliga engagerade människor. Vi är otroligt tacksamma för alla dessa initiativ. Tack alla som agerar, säger han.

Arbetar på plats

Svenska Afghanistankommittén har funnits sedan 1980 då den grundades som en reaktion mot Sovjetunionens invasion i Afghanistan. Sedan dess har organisationen vuxit och idag har den 6 000 människor anställda på plats. I Afghanistan arbetar de i första hand med sjukvård och utbildning för den fattigaste delen av befolkningen.

– Än så länge försöker vi bedriva verksamheten som vanligt. Men hur framtiden ser ut är den stora tiotusenkronorsfrågan, säger Tomas Jansson.

Fler medlemmar

Svenskarna har inte enbart valt att skänka pengar till Svenska Afghanistankommittén, det finns även de som vill engagera sig djupare. Under de senaste dagarna har organisationen haft en stor tillströmning av nya medlemmar.

– Det är fantastiskt att se att stödet från svenska folket är så stort i denna svåra tid för ett av världens fattigaste och mest utsatta länder. Det är oerhört värdefullt för oss, säger Niclas Ericsson.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39