Modernisering. Ann Catrin Fogelgren (L) ser de "japanska" toaletterna som en symbolfråga för att få in mer välfärdsteknologi i äldreomsorgen. Foto: Wikimedia

Stort stöd för "japanska" toaletter

Göteborgs styrande politiker visar stort intresse för att införa de japanska, högteknologiska, toaletterna på prov i staden.

  • Publicerad 11:57, 23 aug 2017

I mars i år berättade Göteborg direkt om de högteknologiska, så kallade ”japanska” toaletterna, som tvättar och torkar användaren automatiskt. Biträdande kommunalrådet i Göteborg, Ann Catrin Fogelgren (L) la fram en motion till kommunfullmäktige om att börja använda dem i äldreomsorgen, och nu verkar ett pilotprojekt vara på väg.

"Handlar om integritet"

– Man kan slippa vara beroende av att någon hjälper en i de mest intima delarna. Det handlar om integritet.

– Motionen har tagits emot positivt i nämnderna och de rödgröna har bifallit motionen, så jag tror att det blir av, säger Ann Catrin Fogelgren.

Det definitiva beslutet tas i kommunfullmäktige och det är oklart när frågan kommer upp men Ann Catrin Fogelgren hoppas att beslut och upphandling blir klart i tid för att börja testa toaletterna om ett år.

Golv med sensorer

– Då behöver vi också bestämma i vilka stadsdelar pilotprojektet ska vara.

De högteknologiska toaletterna används redan i äldrevården i Norge och Danmark. I Danmark finns det också ett slags golv med sensorer som känner av om någon ramlar. Sedan går en signal till personalens telefon.

– Om man ramlar på sitt rum idag och inte når sitt trygghetslarm, då kanske ingen märker att man ramlat, säger Ann Catrin Fogelgren.

Hon tycker över lag att vi ska ta till oss mer av den välfärdsteknologi som finns.

– I början kan det vara lite dyrt men ju fler som köper desto mer går ju priserna ner.

Men kan inte den nya teknologin innebära att en äldre blir sittandes ensam med bara robotar i framtiden?

– Nej det tror jag inte. Det här är för att man ska bli mer självständig, och det är det många som vill.

– Dessutom kan många av de tunga och tråkiga arbetsuppgifterna i äldreomsorgen försvinna så det blir tid över till annat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG