UF-företaget New Buddies består av: Mustafa Mohamed, Mariam Kakhi, Mohamed Abdullehi, Maida Ali, Bahar Arman och Fardowso Iid. Foto: Johanna Roos

Sträcker ut handen till unga nyanlända

Att vara ung och helt ny i ett främmande land kan vara både skrämmande och svårt. Den 13 mars deltar elever från Angeredsgymnasiet i årets mässa i Ung Företagsamhet med New Buddies UF, som hjälper nyanlända.

  • Publicerad 06:00, 5 mar 2017

Från tre olika länder, Syrien, Afghanistan och Somalia, kom de alla till Sverige för fyra år sedan. De vet allt för väl hur förvirrande och svårt det kan vara att som nyanländ komma in i samhället, förstå hur skolan fungerar och träffa nya vänner.

De läser nu andra året på Ekonomiprogrammet på Angeredsgymnasiet. När det i höstas blivit dags att starta upp UF-företag utgick de från sina gemensamma erfarenheter och bestämde sig för att göra något bra för andra ungdomar i samma situation.

Resultatet blev New Buddies UF, med syfte att hjälpa nyanlända att hitta vänner och bli inkluderade i det svenska samhället.

Varannan vecka anordnar de en aktivitet för nyanlända ungdomar mellan 15 och 23 år, som bowling, spel- och filmkvällar eller något annat där man får möjlighet att träffa jämngamla.

UF-företaget drivs med ideella medel och som hjälp för att komma igång gick den kooperativa bostadsrörelsen HSB in och sponsrade.

– Vi kom i kontakt med eleverna genom att tre av dem deltagit i ledarskapsprogrammet HSB's Academy, som är ett samverkansprojekt mellan Västra Hisingen Basket och HSB Göteborg. När de berättade om sin företagsidé, men att de inte hade ekonomiska medel att fullfölja den, ville vi gå in och sponsra. New Buddies UF är ett typiskt bra exempel på nätverk som bidrar till integration, säger Cecilia Lööf, pressansvarig för HSB Göteborg.

Deltar i UF-mässan

Till den första anordnade träffen kom inte mindre än 13 nyanlända ungdomar och allt eftersom har intresset bara ökat.

– Nu kan vi ha uppemot 20 anmälda. Om det är begränsat antal platser på en aktivitet, till exempel bowling, kan vi dela upp på två tillfällen, säger Maida Ali .

Förutom att umgås och knyta kontakter finns det mycket som eleverna kan hjälpa andra unga med. Att de tillsammans talar inte mindre än 10 språk är en ovärderlig tillgång.

– En viktig del är att förstå hur skolsystemet fungerar, vilka vägar som finns att välja på och vad som krävs för att bli behörig till olika utbildningar. Förstår man inte hur det är uppbyggt är det lätt att fastna och inte komma vidare, säger Mohamed Abdullehi och Fardowso Iid tillägger:

– Därför är det viktigt att få information på sitt eget språk. Vi erbjuder även läxhjälp till nyanlända eftersom man kan behöva någon som förtydligar det läraren har sagt så att man verkligen förstår.

Den 13 mars kommer New Buddies UF att finnas representerade på Göteborgs regionala mässa i UF-företagande på Svenska mässan, där även bland annat bästa UF-företag ska utses.

– Jag tror vi kommer vinna, säger Fardowso Iid.